Ända sedan 2008 har byggkoncernen YIT haft planer på att bygga ett stort köpcentrum, kallat Lakeuden Ankkuri, i Seinäjoki. Men planerna har dragit ut på tiden och i höstas tröttnade politikerna på att det gick så långsamt.

Stadsstyrelsen beslöt då att i stället ge över tomten till Sukari-koncernen som vill bygga köpcentret Ideapark. Men fullmäktige körde över stadsstyrelsen och beviljade tilläggstid till YIT.

Den tilläggstiden går ut i slutet av juni. I måndags meddelade YIT att man drar sig ur projektet. YIT:s projektledare Heikki K. Hannukkala säger till Yle att man inte fick ihop alla delar av projektet och att det därför inte kunde förverkligas.

Seinäjokis stadsdirektör Jorma Rasinmäki säger i sin tur till Yle att det är synd att projektet inte framskred trots flera preliminära avtal.

YIT hade tänkt bygga ett 58 000 kvadratmeter stort köpcentrum med bland annat biosalong och hundra olika butiker. Köpcentret, som var tänkt som ett samarbete med Kesko, skulle ha varit färdigt 2019.

Planerna på ett köpcentrum i staden har ändå inte försvunnit någonstans. Staden fortsätter nu förhandla med andra aktörer. Enligt Yle är Sukari-koncernen fortfarande intresserad av att bygga Ideapark.

Syftet är att få en stor aktör till tomten, säger stadsdirektören till Yle, men om det blir Ideapark eller något annat koncept återstår att se.