Enligt familjen dog den 56-åriga Nyqvist på tisdagen. Han hade enligt familjen varit sjuk en längre tid.

Dagens Nyheter rapporterar att Nyqvist led av cancer.


Under sin skådespelarkarriär hade han bland annat huvudrollen i filmerna som baserade sig på deckarförfattaren Stieg Larssons Milennium-trilogi. Nyqvist spelade den grävande journalisten Michael BlomKvist i filmerna.

Nyqvist är även känd från bland annat Beck-filmerna. Finländarna minns honom från Klaus Härös film Den bästa av mödrar från 2005. Han har också skådespelat i Hollywoodfilmer, som bland annat i den fjärde Mission: Impossible-filmen Ghost Protocol. Nyqvist spelade en svenskfödd rysk kärnvapenstrateg i filmen och hans högra hand spelades av Samuli Edelmann.


Nyqvists kolleger och vänner minns honom som en fantastisk skådespelare och som en snäll, rolig och klok vän.

Regissören Kay Pollack arbetade med Nyqvist då han regisserade filmen Så som i himmelen. Nyqvist spelade rollen som Daniel Daréus i filmen och vann Guldbaggepriset, som Svenska Filminstitutet delar ut, för sin insats.

– Han gjorde en fantastisk rollprestation i Så som i himmelen-filmen. Det var väldigt trevligt att jobba med honom, säger Pollack.


Skådespelaren Julia Dufvenius arbetade med Nyqvist för första gången år 2009. Dufvenius minns Nyqvist som en snäll, närvarande och rak person.

– Han var en fantastisk kollega. Vi diskuterade väldigt mycket om livet och har haft mycket kontakt. Han betydde väldigt mycket för mig, särskilt då vi arbetade tillsammans. Det var en stormig tid i mitt liv och jag kunde lita fullt på honom, säger Dufvenius.