I många länder har polisen gett ut instruktionsfilmer på hur man ska agera vid en plötslig och farlig situation. Nu har polisstyrelsen i Finland gett ut en egen version. Syftet med filmen är att öka trygghetskänslan.

– Även om man i allmänhet kan resa säkert både i hemlandet och utomlands är det ändå möjligt att något kan hända, säger polisinspektör Timo Kilpeläinen vid Polisstyrelsen.

Enligt honom är det viktigt att känna till hur man agerar rätt eftersom det ökar säkerheten.

– Det kan i viss mån jämföras med färdigheter i första hjälpen. Ingen vill hamna i en nödsituation, men det är bra att veta hur man ska gå tillväga, säger Kilpeläinen.

Instruktionerna i videon består av tre råd: fly, göm dig, slå larm.

– I och med att säkerhetsmiljön har förändrats är medborgarna mycket mer upplysta även i Finland. Polisen har ombetts ge råd om hur man bereder sig även på allvarliga, farliga situationer, säger överkommissarie Elina Katajamäki.

Polisen säger att filmen kan hjälpa föräldrar att behandla rädslor som kan väckas i barn som upprepade gånger blir utsatta för nyheter som berättar om våldsgärningar.

När man känner till hur man ska handla i olika situationer har man ökad beredskap och kan känna sig lugnare. Det är bra att diskutera tankarna som videon väcker till exempel med den närmaste kretsen, säger polisen.

– Själva videon är inte skrämmande eller dramatisk utan accentuerat neutral, konstaterar Katajamäki.

Se polisens instruktionsfilm här.

Fly, göm, slå alarm

  • Fly från en farlig situation så snabbt som möjligt. Om du hamnat i en farlig situation ska du i första hand springa din väg. Uppmana andra att följa med. Sök en säker plats.
  • Göm dig om du inte kan fly. Sätt telefonen på ljudlöst. Göm dig vid behov bakom ett skydd eller bygg ett skydd av föremål du hittar i omgivningen. Hjälp andra.
  • Slå larm. Anmäl den farliga situationen genom att ringa Nödcentralen på numret 112 så fort du är utom omedelbar fara. Om du är utomlands ska du ringa det lokala nödnumret. Ta reda på nödnumret redan på förhand.