Enligt honom var det förväntat att grundlagsutskottet skulle ha saker att anmärka på gällande helheten med valfriheten som reformen innefattar.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) sade i riksdagen på tisdagen att tvångsbolagisering inte är grundlagsenligt. Enligt Orpo är bolagiseringen i sig inget politiskt mål, men valfriheten är det.

Statsministern har en liknande syn på bolagiseringen som Orpo. Enligt Sipilä finns det heller inga problem i regeringssamarbetet mellan Samlingspartiet och Centern.

– Vi har förbundit oss till att valfriheten finns med. Ingen har ifrågasatt valfriheten som sådan, inte ens grundlagsexperter, utan endast några detaljer har ifrågasatts. Dessa detaljer ska åtgärdas och det blir bra med det, säger Sipilä.

Hoppfull Sipilä

Sipilä tror på att problemen med vårdreformen går att åtgärda.

Han uppger att man förberett sig väl för eventuella ändringskrav som utskottets kommande utlåtande kan innehålla. Han bedömer att det kommer att ta några dagar eller veckor att åtgärda ändringarna. Enligt Sipilä kommer tidtabellen i sin helhet inte att påverkas av detta, eftersom riksdagen behandlar frågan på hösten.

Enligt statsministern ser det ljust ut för att vårdreformen ska gå igenom under denna regeringsperiod. Helhetsbedömningen om tidtabellen görs efter utskottets utlåtande.

– Man har diskuterat tidtabellen mycket och den ändrades efter feedbacken från remissrundan. Ifall man fortfarande anser att ändringarna inte är tillräckliga måste de justeras.

Sipilä vill ännu inte bedöma om man kommer att bli tvungen att skjuta upp landskapsvalet.

– Vi ska inte gå händelserna i förväg utan vänta till fredag.