Nu har det gått ett halvt år sedan Finland blev ordförandeland i Nordiska rådet. Lundberg säger att då hon haft en idé om samarbete får hon sällan nej.

– Jag har ägnat väldigt mycket tankar åt arbetet eftersom jag bara har den här ena chansen. Efter tre månader märkte jag att jag faktiskt ska ta till vara varje dag så att jag hinner göra så mycket som möjligt av Nordiska rådets uppgifter.

En av hennes främsta uppgifter som ordförande är att hålla ihop Norden. Hon jämför relationen med ett äktenskap.

– Samhörigheten måste odlas och får inte tas som en självklarhet.

Många samarbetsmöjligheter

Under Finlands ordförandeskap gör Nordiska rådet upp en ny internationell strategi. Strategin behandlar frågan när det är optimalt för ett självständigt land eller en självstyrd region att agera på egen hand – och när det lönar sig att samarbeta.

Det finns situationer då Norden vinner på att ha 26 miljoner invånare, säger Lundberg.

– Det mest fantastiska med Nordiska rådet är att länderna agerar gemensamt när det är det mest framgångsrika alternativet, och var för sig då det är klokast.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har tagit fram en modell där EU-länderna har större valfrihet i hur de vill att det europeiska samarbetet ska se ut i framtiden.

– Man kan samarbeta inom vissa områden eller i sådana gruppsättningar där alla länder inte behöver vara med. Det här kan ses som en möjlighet för det nordiska samarbetet, nu kan vi i Norden passa på att sätta fram positionerna då EU inte vet hur det ska forma sig.

Enligt Lundberg är de nordiska ländernas grundläggande värderingar likadana.

– Det som håller Norden samman finns i politikområden där länderna kan uttala sig tillsammans och på så sätt bli väldigt starka.

Gränshindren ska bort

Gränshindren i Norden har varit på agendan i över 50 år. Utvecklingen går både framåt och bakåt enligt Lundberg. Gränshindren kommer att vara huvudtemat under toppmötet i Helsingfors i oktober.

– Det finns en risk att vi genom implementering av EU-direktiv skapar hinder för oss, säger hon.

Ett av de viktigaste framstegen vore ett beslut om att är man utbildad i Norden så är man också behörig i alla Nordens länder.

– Det vore till stor fördel om man kunde arbeta i ett annat land om det till exempel finns ett överskott eller underskott av arbetskraft i någon bransch. Vi måste våga lita på varandra.

Nordiska rådets välfärdsutskott har nyligen beslutat att det ska att införas ett gemensamt nordiskt elektroniskt personnummer. Enligt Lundberg blir det ett stort framsteg för samarbetet i fråga om gränshindren om det fungerar så som man hoppas.

Årets höjdpunkt

Lundberg ser fram emot höstens uppgifter. Nordiska rådets session i Helsingfors är årets höjdpunkt, och extra intressant i år med tanke på Finlands 100-årsjubileum.

Ett av höstens teman kommer att vara de arktiska områdena som hon upplever att det fokuserats mer på under det senaste halvåret.

– Det arktiska samarbetet är väldigt intressant. Det är en viktig fråga då det gäller att upprätthålla freden. Det finns en stor tillväxtpotential på områden men ursprungsbefolkningen ska samtidigt respekteras.

Ett tema på Nordiska rådets septembermöte är Norden som fredsmäklare. Lundberg säger att fred kunde vara ett varumärke för Norden.

– Trots att vi är väldigt olika har vi levt i fred inbördes i över 200 år. Vi kunde vara en tillitsfull medlare av fred och fungera som förebild för många andra länder.

Britt Lundbergs sommar består av agility och Queen.

Hur ser din sommar ut?

– I kalendern finns bland annat inprickat Almedalen på Gotland, Arnedalen i Norge och Finlandsarenan i Björneborg, där jag tror det aldrig varit så mycket nordiska frågor på agendan som i år.

Jag har tre veckors sommarlov i månadsskiftet juli–augusti. Som parlamentariker kunde jag ju ha mer ledigt, men det är inte synd om mig, det här jobbet är så roligt.

Hur firar du sommarlov?

– Jag har en sommarstuga som är så nära att jag kan fara till den när som helst. Jag kan åka dit en kväll och bada eller sitta på berget. Det är en fantastisk oas där jag kan vila, jag går direkt ner i varv. Där kommer jag säkert att vistas då och då.

Jag är också med på en Queenkonsert i augusti där vi sjunger Freddie Mercurys blandade verk. Den kommer att vara på Stallhalla på Åland. Det är en av mina privata höjdpunkter i sommar.

...och med vem?

– Jag kommer också att åka till Österbotten där jag samtidigt passar på att tävla i agility med mina två hundar. De är två stycken av blandrasen cockerpoo, alltså blandning mellan cockerspaniel och pudel. Det är den ultimata avkopplingen, man kan inte tänka på något annat då man är så fokuserad. Det är en så stor kontrast till mitt arbete.

Jag kommer också att åka till goda vänner i Värmland i Sverige. Jag har tre vuxna barn men får se om någon av dem kommer med, så det blir i huvudsak min man och jag. Också där kommer jag att vara på jakt efter en hundtävling.

Vad läser du i sommar?

– Jag tycker om att läsa feelgood-böcker som varken upprör eller engagerar för mycket. Senast läste jag Kära Barbro av Lena Ackebo. Den handlar om två kvinnors liv i 50–60-års åldern, deras relation och framtiden i livet. Alldeles underbar.

Nästa bok jag kommer att läsa är Anna Janssons Ödesgudinnan på Salong d'Amour.

Den kommer att följa med till politiska festivalen i Almedalen eftersom den utspelar sig i Visby. (FNB-Iiris Mattsson)