Kaktusen har kört förbi ananasen. Det är tydligt på exempelvis Instagram där hashtaggen #cactus ger över fem miljoner träffar medan #pineapple (ananas) bara ger drygt fyra miljoner träffar. Också amerikanska sajten Popsugar har utsett kaktusen till 2017 års hetaste naturmotiv.

Men vilken är den taggiga grönväxtens dragningskraft? Tja, den är lättskött, dekorativ och finns i många olika former och storlekar. Kanske är det därför den tagits emot med öppna armar av först inredningsvärlden och senare resten av konsumtionsvärlden. Kaktusen finns nu också på kläder, som smycken, mobilskal, ljus och som ett uppblåsbart kastspel.


Den som vill höja trendkänslan hemma och skaffar en kaktus står inför en lätt utmaning. Men här kommer ändå några tips från Sinikka Matikainen som driver blomaffären Anemone i Vasa:

– Ställ kaktusen ljust, gärna på ett soligt ställe. Använd sandblandad jord eller jord som är avsedd för just kaktusar. Vattna ordentligt men låt jorden torka upp ordentligt emellan.

Hur är det med suckulenter, eller är det också kaktusar?

– Nej, kaktusen har alltid taggar medan suckulenten inte har det. Den har mjuka, tjocka blad. Men man sköter dem på samma sätt.

En sista fråga. När jag slutade högstadiet gav vi en kaktus till vår lärare i avskedspresent. Hon blev ganska ledsen, vilket inte alls var vår mening. Får man ge kaktusar i present?

– Varför inte! Man får ge vilka blommor som helst i present. Men det är ju bra om man vet att mottagaren gillar kaktusar och kanske samlar på dem.