Länder världen över skärper nu lagstiftningen då det gäller vaccinationer. Svenska Yle berättade i fredags att Frankrike ökar antalet obligatoriska vaccinationer från tre till elva.

Här kommer bland annat mässlingsvaccinet nu in i bilden. Att Frankrike tar in ytterligare åtta­ ­vaccin utöver de tre som är obligatoriska mot difteri,­ stelkram och polio visar att franska myndigheter är oroliga.

Italien har nyligen utökat vaccindoserna till tolv medan föräldrar i Tyskland kan bli bötfällda om de vägrar att vaccinera sina barn. Böterna i Tyskland har blivit aktuella efter en större mässlings­epidemi.

I Australien nekas befolkningen socialbidrag om de inte låter vaccinera sina barn. Många länder inför med andra ord någon form av sanktioner för att råda bot på problemet med uteblivna vaccinationer.

I Finland är Institutet för hälsa och välfärd inte intresserat av några tvångsmetoder eller sanktioner av något slag. Forskaren Jonas Sivelä tror på frivillighet kombinerat med information.

Också i Sverige varnar experter för att en tvingande­ lagstiftning kunde bli kontraproduktiv. En sådan riskerar att öka misstron till hälsovårdsmyndigheterna.

Varför är allt det här intressant för oss i Finland i allmänhet och i Jakobstadsregionen i synnerhet?

Jo, mässlingen är aktuell i vårt land efter att tre ovaccinerade barn nyligen har smittats i Nyslott. Därutöver har också sjukvårdsdistriktet i Östra ­Savolax bekräftat ett fall av mässling.

I fjol smittades fyra finländare av sjukdomen som kan leda till allvarliga och dödliga följdsjukdomar. Det är alltså hög tid att vi börjar ingripa mot det vaccinmotstånd som har fått allt starkare fotfäste bland befolkningen.

Vaccinfrågan har särskild relevans för Jakobstadsregionen som sticker ut i den nationella statistiken över vaccinmotstånd. I Jakobstad är täckningen av MPR – ett kombinationsvaccin som bland annat skyddar mot mässling – så låg att det enligt Institutet för hälsa och välfärd finns risk för epidemier. Just därför är det bra att hälsomyndig­heterna just nu utreder orsakerna till vaccin­­mot­ståndet och hur det kan tacklas. Insatsen kan ­spara människo­liv.

Att just Jakobstadsregionen utmärker sig i statistiken hänger antagligen samman med att landskapets befolkning på gott och ont har varit snabb att ta till sig nya idéer och strömningar. Oberoende om vi talar om religiös väckelse, pyramidspel eller någon annan trend hittar vi ofta en österbottning i spetsen för rörelsen.

Det här har antagligen att göra med en inbyggd nyfikenhet och öppenhet för västliga impulser. ­Vaccinmotstånd har under flera år varit ett stående tema i de rikssvenska kvällstidningar som läses flitigt i just Jakobstadsregionen.

På ett globalt plan handlar det om att internet har öppnat upp för en dialog och en informations­överföring som starkt ifrågasätter rådande ­auktoriteter. Det är ju ingen tillfällighet att vaccin­motståndet är mycket starkt i Donalds Trumps USA, det förlovade landet för ”fake news”, alternativa fakta eller så kallade postsanningar.

I norra svenska Österbotten finns några starka före­trädare för den globala antivaccinrörelsen. De initierar diskussioner i de sociala medierna och på falska nyhetssajter. En av dem, Nya tider, uppger sig inte bara granska den politiska korrekt­heten, den hävdar att sajten också berättar hur verkligheten ser ut bakom ”systemmedias” tillrättalagda version.

Det här är marknadsföring som går hem hos vissa­ befolkningsskikt. Det här gäller i all synnerhet som ju vaccinmotståndarna även i liberal, öster­bottnisk tidningsanda har tillåtits komma till tals på insändar­plats i de österbottniska dags­tidningarnas debattsidor.

Men vem bär ansvaret om en epidemi bryter ut och folk börjar dö i sjukdomar som myndigheterna har utvecklat ett skydd mot?

Att Mellaneuropa griper till sanktioner för att få bukt med okunskapen är ett intressant fenomen. I liberala Finland kommer vi uppenbarligen att ­behöva en större epidemi innan pendeln svänger.