Det finns uppenbarligen inget intresse för en folk­omröstning om EU-medlemskapet i Finland. Yle har låtit Taloustutkimus göra en opinionsmätning som visar att 75 procent av de tillfrågade motsätter sig en folkomröstning. Resultatet är inte överraskande. Men det betyder inte nödvändigtvis att finländarna är nöjda med EU. För tillfället flyger EU relativt lågt och det finns få konkreta frågor som upprör finländarna.

För ett år sedan såg det annorlunda ut. ­Britterna röstade för ett utträde ur unionen. Då befarade man att vågen sprider sig till många andra länder. Man talade om att utträdet kunde vara början till slutet för unionen.

Också i Finland höjdes röster för att vi borde ­hålla en folkomröstning. Men några allvarliga försök har inte gjorts. Tvärtom, det känns som om lojaliteten med EU är starkare än någonsin i Finland. För tillfället har regeringen och de övriga partierna händerna full med sitt eget reformarbete. Det finns varken plats eller ork för ett stort beslut om EU-medlemskapet. Nu vill regeringen sannolikt satsa allt på att få landskapsreformen i mål. Sannfinländarna var det parti som skulle ha backat upp en folkomröstning. Efter splittringen kan tonläget höjas bland Jussi Halla-ahos anhängare. Den del som är kvar i regeringsarbetet måste i gengäld avhålla sig från att rubba lugnet med vågade EU-utspel.

Också i andra delar av EU har farhågorna kommit på skam. I Nederländerna och Frankrike har folket valt sina företrädare som är positiva till den europeiska unionen. Brexit konkretiseras, men är sammankopplat med invecklade förhandlingar, och bidrar knappast till några svallvågor över andras delar av Europa. Valet av Donald Trump till USA:s president har sannolikt också bidragit till att man i Europa måste förlita sig mera på EU. Osäkerheten kring vilken politik Trump står för gentemot Europa bidrar troligen till ett enigare EU.

Även om den värsta stormen har bedarrat råder det alltjämt olika uppfattningar om hur EU ska utvecklas, Ännu kräver oenigheten ansträngningar från EU:s sida. Troligen uppstår också nya kriser som leder till att misstron mot unionen ökar.

Inställningen till en folkomröstning om det finländska EU-medlemskapet påverkas sannolikt ­också av att det instrumentet av många ifrågasätts. Brexit, resultatet i det amerikanska president­valet och en rad andra val var för många ­överraskande. Folkets beteende blev mer och mer oförutsägbart. De nya möjligheterna som de sociala medierna ger har ansetts bidra till den svårförutsägbara situationen.

Men det har även tidigare funnits en allmän misstro mot folkomröstningar. Oftast handlar det om att säga ja eller nej. Nyanserna med olika villkor saknas.

President Martti Ahtisaari kritiserade folkomröstningsinstrumentet tidigare i år. Han anser att de folkvalda politikerna ska ta sitt ansvar och att folkomröstningar är ett sätt för den att slinka sin plikt.

Å andra sidan sägs att makten ska utgå från ­folket, men tydligen inte i konkreta sakfrågor.

Folkomröstning har sällan använts på riksnivå i Finland. Vårt inträde i EU byggde i varje fall på en folkomröstning. Nästan 57 procent av de som deltog sade ja till ett medlemskap. Den processen ­följde ett mönster som ofta förekommer vid ­stora avgöranden. Då frågan initierades visade gallup­arna på ett folkligt motstånd mot en medlems­ansökan. När de politiska partierna och en del ­andra starka aktörer positionerade sig i frågan svängde opinionerna.

Våra beslutsfattare fick i praktiken en öppen fullmakt. Finland har sedan dess anslutit sig till valuta­unionen utan folkomröstning. I en del andra länder har folket fått ta ställning också till denna del.

Följande steg i EU-bygget kan vara att skapa en egen armé. I dag förlitar sig EU i första hand på ­Nato. Alla EU-länder är inte medlemmar i ­Nato. Det har även rått en osäkerhet om hur USA ­förhåller sig till försvaret av Europa, även om Trump ­antytt att det hela fortsätter. Europa får i vilket fall som helst finna sig i att satsa mera ­pengar på försvaret.

EU är förstås en komplicerad helhet. Att formulera sin inställning i ett ja eller nej är svårt. Men å andra sidan har EU länge brottats med ett trovärdighetsproblem. EU anses vara ett elitistiskt projekt.