– Det här innebär att vi inte utesluter en sådan möjlighet. Skulle utvärderingen tydligt peka på att det finns stora fördelar för ett land som Sverige att vara medlem, då är inte det uteslutet. Vi kommer att göra en grundlig och förutsättningslös analys av bankunionen, säger finansmarknadsminister Per Bolund till TT.

EU:s bankunion bildades efter finanskrisen och arbetar med att övervaka banksektorn och ska arbeta för att minska risken för att banker får finansiella problem. I nuläget är det enbart euroländer som ingår i bankunionen.

Enligt Bolund finns det både internationella och mer inhemska förhållanden som gör att regeringen nu vill utreda vad ett medlemskap skulle betyda för Sverige.

Finansmarknadsministern lyfter också fram storbanken Nordeas så kallade filialisering som en anledning till att utvärdera ett svenskt medlemskap i bankunionen. Bakgrunden är att Nordea under våren 2016 ombildades från att ha en dotterbolagsstruktur till en filialstruktur i Sverige, Danmark, Finland och Norge, med huvudkontor i Sverige. Riksbanken har sagt att svenska statens åtaganden ökat i och med detta beslut.

– Nordea har valt att filialisera sig till Sverige vilket gör att vi får en ännu större banksektor i förhållande till vår ekonomi. Det gör att det kan finnas skäl att fundera på att dela risken med andra länder, säger Bolund.