Vad handlar din nya låt "Tuva" om?
– Det är en barndomsskildring om två bröder som växer upp i en liten by och om hur de känner sig iakttagna. Men nyckelordet är egentligen "netingan", alltså nejonögon och hur man fiskar dem. Man lyser i vattnet på natten och håvar in dem när de flockas kring ljuset. Lite som det är med nyfikna människor.

När fiskade du nejonögon senast?
– Jag vet inte om jag någonsin har gjort det . Jag har ett svagt minne av att jag och min bror varit vid Närpes å och i alla fall varit på väg att fiska "netingan". Men det kan hända att det aldrig har hänt.



Berätta om musikvideon! Den följer visst temat du har på dina Instagrambilder.
– Ja, det gör den. Jag visste att jag måste göra en "lyric-video" för att folk ska kunna ta till sig texten och jag tycker det är ett tilltalande sätt att presentera texten på med lappar och olika motiv. Min fru har hjälpt till med videon och det var roligt att göra något tillsammans i ett konstnärligt syfte.

I fjol vann du Solveig von Schultz-tävlingen för dikter. Hur viktig är texten för dig?
– Den är otroligt viktig. Det är där jag har möjlighet att uttrycka mig och jag jobbar allra längst med texten. Jag är mycket mån om att den ska funka och vill att den ska ha flera bottnar. Jag jobbar också med melodin men den kommer relativt automatiskt.

Och nu exporterar du Närpesdialekten till Sverige, har jag förstått?
– Ja, jag har en spelning där på Nomad i Stockholm sista helgen i juli. Då ska också mitt band Schlagwerk uppträda, både i Stockholm och i Uppsala. Jag har jobbat hårt på att marknadsföra både mitt soloprojekt och Schlagwerk i Sverige, Norge och Danmark.

När kan man höra "Tuva" live på lite närmare håll?
– Redan nu i kväll (onsdag, reds. anm.) spelar jag i Övermark på Tjärdalen klockan 19.

Zoom

Ett exemplar av nejonöga som fiskades upp i Tjöck å 2004. Då var det den längsta som någonsin fiskats upp i Finland. Foto: Arkiv/Mats Ekman