Norrmännen lägger mest pengar på sin semester, 2 160 euro. I Sverige kostar semestern 1 870 euro och i Danmark 1 990 euro.

Trots placeringen har semesterbudgeten ökat i Finland efter tre år på minussidan.

– Prisskillnaderna mellan länderna jämnar ut skillnaderna, men budgeten i Norge är ändå en tredjedel större än den i Finland, säger Olli Kärkkäinen, privatekonom vid Nordea.

En liten budget innebär ändå inte alltid ren snålhet, utan kan också innebära effektivitet. Finländare njuter av att vara på stugan och den ligger ofta i hemlandet, i bästa fall nära hemmet.

– Att resorna riktas till hemlandet är förstås en bra sak för turismen och resebranschen i stort, för att pengarna stannar i Finland, säger Kärkkäinen.

I Sverige ökade semesterkassorna med cirka sju procent jämfört med i fjol. Danskarna lägger över tolv procent mer pengar på sin semester i år än i fjol. Finländarnas semesterkassor ökade endast med en procent.

– Man måste komma ihåg att nedskärningarna i den offentliga sektorns semesterpengar kan påverka semesterkassorna i Finland.

Konsumtionen avtar

Kärkkäinen säger att finländarna har konsumerat mindre än de andra nordborna under hela året i genomsnitt. Den totala konsumtionen fortsätter vara jämnare än i de andra länderna. Julbudgeten är också mindre i Finland än i övriga Norden.

– Då konsumtionen delas ut jämnare innebär det att vardagen slukar mer pengar, säger Kärkkäinen.

Att semesterkassorna växt i Finland påverkas enligt Kärkkäinen av att finländarna har en rekordstarkt tillit till att ekonomin växer.

– I år är också det exceptionellt att nedskärningarna i den offentliga sektorns semesterpengar inte direkt har påverkat semesterbudgetarna, utan de ökar jämfört med i fjol.