- Det är ovanligt på nationell nivå och ännu ovanligare att det händer i Vasa. Under mina två år som polischef har det aldrig hänt, säger Risto Lammi, polischef vid Österbottens polisinrättning.

Varenda polis som drar sitt vapen måste anmäla det till Polisyrkeshögskolan där man för statistik över polisernas vapenanvändning i Finland, tillägger Lammi.

Polisen i inre Finland har tagit över utredningsansvaret och kriminalkommissarie Jari Kinnunen vid inre Finlands polisinrättning är på väg mot Vasa för att utreda vad som har hänt. Huruvida om användningen av skjutvapnet var befogat kommer att utredas av riksåklagarämbetet.

- Jag vet inte var incidenten hände i Vasa eller några andra omständigheter. Vi kan inte ännu informera mera om vad som har hänt. Jag vet inga fler detaljer förrän jag är på plats, säger Kinnunen.

FNB rapporterade i november att polisen använder skjutvapen i genomsnitt ett tiotal gånger per år. Polisen får endast använda vapen då man försöker stoppa en person som utgör ett omedelbart och allvarligt hot mot en annan persons liv eller hälsa och om det inte finns ett mildare sätta att tillgå, uppger Polisstyrelsen.

Enligt Polisyrkeshögskolan skedde sammanlagt 385 situationer där polisen använde vapen mellan åren 2003–2013 och då avfyrades sammanlagt 122 skott.
Skotten innefattar också varningsskott.

Polisöverinspektör Mika Heinilä sade till FNB i november i fjol att det inte finns en direkt mall för hur poliser ska använda vapen. Situationen kan enligt Heinilä komma plötsligt då polisen larmas på plats.
Enligt Polisyrkeshögskolans uppföljning använder polisen kraftåtgärder i genomsnitt i två av hundra polisoperationer där man griper en person. Som kraftåtgärder räknas bland annat fysisk kraftanvändning och användning av polishund.

I vart fjärde fall har personen som polisen använt krafttag mot haft ett vapen, eggvapen eller annan pryl i handen.

På lördagen sköt polisen en man i Helsingfors som betedde sig hotfullt med en kniv. Länk till artikeln: här.