I framtiden får man enligt lagförslaget inte odla tomat, sallad eller andra ekologiska grönsaker på separata odlingsunderlag, utan bara i jord.

Jordbruksministrarna väntades klubba igenom förslaget, som Finland motsätter sig, på ett möte på tisdagen, men ordförandelandet Estland strök det överraskande från föredragningslistan. Det behövdes troligen tilläggstid för att finslipa texten, men innehållet kommer sannolikt ändå inte att ändras.

Förlusten är dock inte omfattande. Av de grönsaker och örter som odlas i växthus har endast 1–2 procent varit ekologiska och andelen har länge varit jämn.

Det är oftast tomater, sallad och örter som odlas ekologiskt i växthus, medan den ekologiska gurkan inte växer lika bra.

EU-länderna finslipar förordningen som bäst och den ska tas i bruk 2030.

"Ersätts av utländsk import"

Handelsträdgårdsförbundet som representerar växthusföretag i Finland är missnöjda med de nya begränsningarna för ekologisk produktion. Förbundet misstänker att den inhemska odlingen kommer att ersättas av utländsk import.

Förbundets verksamhetsledare, Jyrki Jalkanen, säger att kraven på att man ska odla grönsakerna i jord och att man ska använda jordbrukets egen jord i växthusen är omöjliga att genomföra i Finland.

– I värsta fall upphör odlingen av ekologiska grönsaker i Finland. Sannolikt kommer vi ändå att hitta på något sätt, hoppas Jalkanen.

Odlingsunderlagen får enligt förslaget användas fram till 2030.

Å andra sidan konstaterar Jalkanen att efterfrågan på de ekologiska grönsakerna har varit begränsad, vilket har gjort att produktionsmängderna varit små.

– Finländska konsumenter verkar nöja sig med att grönsakerna är nästan ekologiska, det vill säga att de odlats på vanligt sätt.

Enligt Jalkanen är skillnaden mellan ekologiska och vanliga grönsaker som odlats i växthus närmast sättet som de gödslas på.

"Priserna går åtminstone inte ner"

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) säger att EU-förordningen ökar byråkratin för producenterna och detaljhandeln.

Detaljhandeln ska till exempel övervaka opaketerade ekologiska produkter, vilket misstänks öka på emballagen. Enligt ministern kommer det här extraarbetet "åtminstone inte att sänka" priset på ekologiska produkter.

Leppä anser också att det är helt onödigt att begränsa odlingsunderlaget eftersom det inom ekologisk odling är gjort av godkända material.

– Vi måste utveckla de ekologiska produkterna och inte hålla fast vid det gamla. Teknologin måste vidareutvecklas här också.

År 2025 är det möjligt att se över reformen då kommissionen rapporterar om användningen av odlingsunderlag för medlemsländerna.

– Övergångsperioden pågår fram till 2030. Det som händer här emellan kan ingen veta, säger Leppä.