Polisen sköt och skottskadade en beväpnad man natten till i söndags i Vasa. Mannen hade närmat sig polisen med vapen och vägrat lyda order.

Det hela började då polisen larmades till ett hem. Två poliser steg ut ur polisbilen och mannen gick mot dem med vapnet i handen, säger häradsåklagaren Anne Åstedt, som utrett polisen agerande.

Omkring tio sekunder senare sköt en av poliserna mannen i bålen, säger Åstedt. Enligt henne hade mannen riktat sitt vapen mot den ena polisens huvud eller överkropp och inte lytt order om att släppa vapnet. Minst en av de två poliserna hade dessutom varnat mannen om att polisen kan komma att använda sina vapen.

– Han reagerade inte på något sätt och fortsatte gå mot poliserna, säger Åstedt.

Poliserna hade inte elpistoler med sig. Mannen sköts i bålen – med avsikt, säger Åstedt.

– Av polisens berättelse fick jag bilden att det var ett naturligt i mål med beaktande av situationen. Ett skott i benet till exempel skulle knappast ha lett till önskat resultat, det vill säga till att mannen inte kunnat använda sitt vapen.

Häradsåklagaren anser att polisens agerande var motiverat i situationen eftersom poliserna riskerade att själva bli beskjutna.

Polisen fortsätter utredningen av brottsmisstankar mot mannen. Han misstänks för våldsamt motstånd mot tjänsteman, skjutvapenbrott, narkotikabrott, misshandel och olaga hot. Misshandelsoffret är enligt misstankarna familjemedlem till mannen.

Mannen häktades i onsdags. Han är inlagd på sjukhus.