Italien har upprepade gånger bett om hjälp av de andra EU-länderna och därför kan nya interna förflyttningar av asylsökande komma upp på agendan så tidigt som i höst.

EU-kommissionen har redan hunnit uppmana medlemsländerna att snabba på de inre förflyttningarna och att öka på dem.

Inrikesministeriet säger till FNB att det än så länge bara handlar om politisk press och att Finland ännu inte fått en formell begäran.

På måndagen sade utrikesminister Timo Soini (NA) i samband med ett utrikesministermöte att Finland inte accepterar nya beslut om förflyttningar av asylsökande förrän alla länder har fullföljt sina gamla förpliktelser. Soini syftar på beslutet som gjordes år 2015 om att flytta 160 000 människor som sannolikt får asyl bort från länderna som är mest belastade.

För Tytti Tuppurainen (SDP) som är vice ordförande för riksdagens stora utskott kom Soinis besked som en överraskning.

– Jag tycker att det här avviker från Finlands långvariga linje som har varit att vi ska vara en del av lösningen.

Polen, Ungern och Tjeckien har vägrat ta emot flyktingar nästan helt och hållet, medan Finland däremot håller på att nå sitt mål.

– Det är onekligen ett problem att inte alla medlemsländer har varit med om att dela på bördan. Men problemen löses inte med att också de länder som hittills har agerat på ett ansvarsfullt nu slår på bromsarna, säger Tuppurainen.