Tidigare fanns karensdagarna inte, så den som blev sjuk under semestern kunde sjukskriva sig och flytta på semesterdagarna.

Många rättslärda hoppas på ett ställningstagande av EU-domstolen. Arbetsdomstolen i Finland har fått ta emot minst tre klagomål om karensdagarna och domstolen överväger att be om ett prejudikat av EU-domstolen.

– I det här fallet om något skulle man hoppas att EU-domstolen behandlar fallet så att vi på nationell nivå skulle begripa vad vi kan och får göra, säger Seppo Koskinen, professor i arbetsrätt vid Åbo universitet.

Bestämmelserna om sjukdagar under semestern har ändrats flitigt de senaste åren.
2013 fanns ännu karensdagarna men avskaffades senare samma år med hänvisning till EU:s arbetstidsdirektiv. 2016 återinfördes karensdagarna – med hänvisning till samma direktiv.

Vesa Ullakonoja som är jurist på Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland hoppas också på en EU-tolkning.

– Jag tycker det skulle vara bra om EU-domstolen behandlade frågan, för det är ju inte så bra att man först gjorde en lag med hänvisning till direktivet och sedan en annorlunda lag med samma hänvisningar.

FFC:s tolkning är att karensdagarna inte är i enlighet med EU-direktivet.

– Skyddet för intjänade semesterdagar är strikt i EU-rätten. Karensdagar kan inte gälla för intjänad semester, säger löntagarfackets jurist Jari Hellsten.