Över 300 finländare befann sig på Kos via Tjäreborg, Apollomatkat och Aurinkomatkat när skalvet inträffade. I eftermiddags hade 75 finländare gjort en reseanmälan till Utrikesministeriet.

Enligt nyhetsbyrån AFP har minst en svensk och en turkisk turist mist livet på Kos som en följd av jordbävningen. Enligt tidningen

The Guardian skadades minst 200 personer på Kos, en del av dem allvarligt.

Turkiets hälsominister uppger att över 350 personer skadats i Bodrum på turkista kusten. Några tiotals har drabbats av frakturer av olika slag men ingen skadades allvarligt. Sammanlagt tolv finländare bekräftade i eftermiddags för Utrikesministeriet att de befinner sig i Bodrum.

Inverkar inte på resorna

Tjäreborg har ungefär hundra finländska resenärer på Kos just nu. Försäljningschef Saana Ruonala sade på eftermiddagen att största delen av finländarna på ön ska flyga hem i dag enligt vanlig tidtabell.

– Också flyget från Helsingfors till Kos avgår i vanlig ordning. Jordbävningen inverkar inte på tidtabellerna och inga resor ställs in som vi vet om, sade Ruonala.

Resebyråns kunder har ställt en del frågor om situationen och en del hotell som Tjäreborg anlitar på Kos har fått mindre skador.

– En del hotell har haft problem med vattenledningar och fått sprickor i väggarna. Situationen håller ändå på att lugna ner sig och hotellen jobbar på för att reparera allt.

Aurinkomatkat hade 146 resenärer på Kos då skalvet inträffade. På fredagseftermiddagen hade resebyrån fått tag på dem alla.

– Genast på morgonen skickade vi sms till alla resenärer för att de skulle ta kontakt med oss. Vi har nått alla, och alla är okej, säger Simon Barrette på Finnairs och Aurinkomatkats gemensamma kommunikationsavdelning.

Skalvet inverkar inte på researrangemangen, trots att en del kunder ställt frågor om saken.

– Vår verksamhet fortsätter som vanligt och vi har till exempel inte ordnat med några extra flyg.

Apollomatkat har ungefär 70 resenärer på Kos. Resebyråns operativa Finlandschef Tuomas Luukkonen säger att man varit i kontakt med dem per sms och har inte fått information om skadade.

– Jag skulle tro att vi hade fått information om något hade hänt, sade Luukkonen i eftermiddags.

Resenärerna på ett av Apollos hotell får byta boende sedan myndigheterna rekommenderat det. Luukkonen visste inte några fler detaljer om fallet. I övrigt inverkar skalvet inte på Apollos resor.