Det är en alldeles vanlig fredagskväll i staden Hale utanför Manchester i England. Väninnorna Lilly Hulse, Kyla Wood, Sammy Rodgers och Mimi Skipper fixar hår och smink inför en fest.

Kvällen skulle se väldigt annorlunda ut om någon av de 15–16-åriga flickorna hade ett barn att ta hand om.

– Man kunde inte gå i skolan, skulle inte ha pengar och knappast något socialt liv heller. Det skulle vara jättejobbigt, säger flickorna.

Tonårsgraviditeterna i England är idag färre än någonsin.

Per tusen flickor i åldern 15–17 var endast 21 gravida år 2015, enligt uppgifter som Storbritanniens statistikmyndighet publicerade i mars. Det är det lägsta antalet graviditeter sen man började föra statistik år 1969.

Tonårsgraviditeter en "engelsk grej"

Gravida tonåringar var länge ett vanligt fenomen i England.

– Förr var det ett fenomen, en accepterad "engelsk grej", säger Alison Hadley som jobbar för enheten Teenage Pregnancy Knowledge Exchange vid universitetet i Bedfordshire.

År 1999 lanserade den dåvarande regeringen en strategi med målet att minska tonårsgraviditeterna. Strategin fungerade så bra att Världshälsoorganisationen WHO har visat intresse för att börja använda samma modell världen över.

Hadley som ledde programmet säger att lösningen var att se problemet som en helhet istället för att bara fokusera på hälsoaspekten. En annan avgörande sak var hjälpen från lokala aktörer.

– Programmet satsade på att sprida kunskap och rätta till felaktiga uppfattningar. Det blev lättare att få tag på preventivmedel och man började även erbjuda stöd för tonåringarnas föräldrar, säger Hadley.

Ingen prislapp på p-piller

Även om tonårsgraviditeterna i England minskat märkbart är de fortfarande fler än i andra västeuropeiska länder. Enligt Hadley beror det bland annat på större klasskillnader. I fattiga områden brukade man nästan förvänta sig att unga flickor skulle bli gravida.

Programmets mål var att graviditet skulle vara ett val, inte en norm. Ett annat mål var att hålla de unga kvinnorna kvar på skolbänken genom att exempelvis erbjuda gratis barnskötsel.

Preventivmedel har varit gratis i England ända sedan 1970-talet. Även om detta inte hindrat tonårsgraviditeterna tycker Hadley att det vore ett stort misstag att slopa förmånen. Då skulle unga använda mindre säkra metoder istället.

Trots att programmet fungerat bra är det ännu en bit kvar. Tjejerna från Manchester kände inte till att man får preventivmedel gratis. Flickorna önskar att man lärde sig mera om sådana frågor i skolan.

Lyckligtvis har deras önskan har blivit hörd. I mars meddelade Storbritanniens regering att sexualundervisningen blir obligatorisk i alla skolor.