Den bedömningen gör forskningschefen Juho Rahkonen på Taloustutkimus och specialforskaren Erkka Railo vid Åbo universitets center för riksdagsforskning.

I Yles gallup var Nytt alternativs popularitet bara 0,7 procent då de andra partierna i regeringen är i en helt annan klass: Centern fick 16 procent och samlingspartiet över 20 procent. Siffrorna i Helsingin Sanomats mätning var likartade.

– Det är snudd på komiskt att situationen är den att Nytt alternativ har fem ministrar men inget stöd alls, säger Railo.

Han menar att läget är helt nytt: aldrig tidigare i Finlands politiska historia har ett parti suttit i regeringen med så här lite stöd.

– Det är klart att det att populariteten störtdyker så här borde ha ganska dramatiska följder för vad regeringen kan göra och åstadkomma, säger Railo.

Nytt alternativ sitter löst

Forskarna anser att gallupar inte är bara gallupar utan påverkar vilka slags beslut kan åstadkomma.

– Man följer med populariteten hela tiden. Partiet påverkas psykiskt av det och kan luta sig tillbaka på den. Om populariteten är hög är partiet medvetet om sin styrka. Med en svagare popularitet hamnar partiet i försvarsställning, säger Rahkonen.

Nytt alternativ aktar sig för att göra fel och försitter på så sätt sina möjligheter att påverka, säger Rahkonen.

– Nytt alternativ lyckas knappast lämna ens samma avtryck i regeringens politik som Sannfinländarna gjorde.

Det här kan enligt Rahkonen synas till exempel i biståndsanslagen, invandringsfrågor och EU-frågor. Nytt alternativ kan hamna i underläge och Samlingspartiet, som har opinionsmedvind, kan får övertaget.

– Om Nytt alternativ börjar krångla kan gruppen slängas ut och ersättas av SFP och Kristdemokraterna, säger Railo.

Att sparka ut Nytt alternativ kan börja locka i synnerhet Samlingspartiet. Det grämer säkert partiet att det trots sin ställning som opinionsetta har lika många ministrar som Nytt alternativ som halkat på efterkälken rejält, och två ministrar färre än Center som aldrig varit så impopulärt under regeringsperioden som nu.

Samlingspartiet kan tack vare sina gallupframgångar lättare driva igenom till exempel privatisering av tjänster, säger Rahkonen.

– Det är möjligt att Samlingspartiets lämnar allt starkare avtryck i regeringen.

Dramatiska beslut uteblir

Även regeringens totala popularitet som har sjunkit till under 40 procent påverkar dess handlingsförmåga, säger Railo.

– Regeringen förmår knappast fatta några stora och dramatiska beslut, eller nya politiska initiativ.

Däremot koncentrerar sig regeringen sannolikt på att ro de nuvarande projekten i hamn. Endast gallupettan Samlingspartiet är tillräckligt driftigt för att ta nya initiativ. Ju större popularitet, desto större risktagningsförmåga och förhandlingspositioner med de andra partierna, säger han.

Nytt alternativ samlar som bäst in anhängarkort för att kunna bilda ett parti som ska heta Blå framtid.