Jerusalems gamla stad är ett av de områden som Israel ockuperar sedan 1967. Efter det att två israeliska poliser för drygt en vecka sedan dödades av araber som sedan sökte skydd på Tempelberget, installerade Israel metalldetektorer vid ingångarna.

Det medför övervakning av muslimer som vill besöka moskéerna på Tempelberget. Protesterna har blivit starka, både i Jerusalem och på Västbanken.

Ville inte gå in

Generalmajor Yoav Mordechai, som är Israels samordnare i de ockuperade områdena, säger enligt brittiska BBC att Israel är redo att överväga alternativ till metalldetektorerna, och han uppmanar den muslimska världen att komma med förslag.

Polisen installerade övervakningskameror vid en av ingångarna till Tempelberget på söndagsmorgonen, rapporterar den israeliska nyhetsredaktionen Ynet. Muslimer som infann sig till gryningsbönen vägrade att gå in och somliga sade att de ser övervakningskameror som ännu mer kränkande än metalldetektorer.

I ett uttalande på söndagen från stiftelsen som förvaltar de muslimska helgedomarna avvisar ledningen kategoriskt "alla ockupationsåtgärder", skriver nyhetsbyrån AP.

Muslimerna tolkar den skärpta bevakningen som ett steg i israeliska ambitioner att ta full kontroll över platsen. Även för judar är Tempelberget heligt. Det tros vara platsen för judiska tempel i äldre tid och Klagomuren, dit judar söker sig för bön, är belägen intill.

Säkerhetsrådet

Veckan efter angreppet mot poliserna, varefter angriparna sköts ihjäl på Tempelberget av en israelisk styrka som jagade dem, har präglats av fortsatt våld. I fredags knivmördade en palestinier tre israeliska bosättare på Västbanken, och tre palestinier dödades i sammanstötningar med israeliska styrkor. Under lördagen fick två palestinier sätta livet till.

På begäran av bland andra Sverige kommer FN:s säkerhetsråd på måndag att hålla ett möte med anledning av situationen.

Den så kallade kvartetten – FN, EU, USA, Ryssland – är oroad över det eskalerande våldet och uppmanar alla sidor att "visa maximal återhållsamhet".