I Finland är Putins besök en stor händelse, men i Ryssland har medieuppmärksamheten inför mötet varit liten.

I Ryssland är det fråga om ett besök med koppling till firandet av Finlands 100-årsjubileum. Målet är att lyfta fram de relativt problemfria relationerna mellan länderna, säger programchef Arkady Moshes vid Utrikespolitiska institutet.

Forskarna förutspår att ekonomin och speciellt de ekonomiska relationerna mellan Finland och Ryssland får en stor roll under samtalen. Gissningen är att om något konkret förbereds så är det sannolikt inom ekonomin.

– Hittills har det knappt kommit några tecken i offentligheten på att det skulle finnas några stora konkreta frågor som ska föras framåt. Om det inte är så att man i kulisserna förberett nya öppningar, säger forskningschef Markku Kangaspuro vid Aleksanderinstitutet.

100-årsfirande med kultur
I Finland ses möten mellan Finlands och Rysslands presidenter i regel som rätt stora händelser, säger Moshes. I Ryssland har mötena i regel inte fått lika stor uppmärksamhet som till exempel toppmötet mellan Putin och Trump, säger Moshes.

– Den här gången har det i praktiken inte skrivits något alls om förberedelserna inför besöket i ryska medier trots att mötet hålls om några dagar, säger Moshes.

Kangaspuro beskriver mötet som en fortsättning på de tidigare mötena mellan Niinistö och Putin. Med besöket vill Putin i kukturens tecken visa högaktning för Finlands 100-årsfirande.

– Det är ett positivt tecken med tanke på de tidigare diskussionerna om trenden i Ryssland att låta bli att erkänna eller till och med förklara Finlands självständighet lagstridig. På det sättet är budskapet nu det motsatta.

Båda kan vinna i ekonomin
Programchef Arkady Moshes uppskattar att det ekonomiska samarbetet kommer att få störst uppmärksamhet när det gäller de bilaterala frågorna. Det beror på att båda länderna kan vinna på utökat samarbete.

– Handeln växer, turismen ökar.

Moshes påminner om att det i USA förbereds nya sanktioner mot Ryssland. Om representanthuset röstar ja till sanktionerna på tisdag kommer Putin säkert att få frågor om beslutet. Då blir det viktigt att kunna peka på att den bilaterala handeln mellan Finland och Ryssland växer och gynnar båda parterna.

Också Kangaspuro räknar med att handelsfrågorna kommer att få betydande uppmärksamhet.

– Det är viktiga frågor för båda parterna. De är på så sätt enkla och problemfria att reglerna börjar vara rätt klara.

Nato endast om någon frågar
Moshes uppskattar att man vill genomföra mötet mellan Niinistö och Putin utan att i större grad behandla bilaterala och internationella problemfrågor.

– Relationerna mellan Finland och Ryssland är relativt problemfria. Den enda stora frågan som kunde oroa Ryssland är ett finskt Nato-medlemskap, men det finns inte i praktiken på den politiska agendan även om det förs en politisk debatt om frågan, säger Moshes.

– Putin framförde sin syn på saken klart i fjol och det finns inget behov av att upprepa den, om inte någon frågar.