Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders sade till ABC News att Vita huset stöder en stram Rysslandspolitik och att sanktionerna kommer att träda i kraft. Vita husets färska kommunikationsdirektör Anthony Scaramucci uppger i sin tur för CNN att Trump fortfarande överväger sina alternativ gällande lagpaketet. Scaramucci bedömer att Trump fattar sitt beslut inom kort.

Kongressens ledning nådde i helgen enighet om lagpaketet om Rysslandssanktionerna. Paketet innehåller bland annat nya sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea. Paketet skulle också minska på Trumps befogenheter att ensam fatta beslut om att lätta på Rysslandssanktionerna. Senaten och representanthuset röstar om paketet denna vecka.

Enligt Scaramucci var lagen dåligt skriven från början, men efter förhandlingar ändrades paketet så att Vita huset kan godkänna det.

EU-motåtgärder möjliga
Trumps administration har varit avogt inställd till att godkänna paketet, eftersom det skulle begränsa presidentens egenmakt att fatta beslut gällande lättnader i Rysslandssanktionerna.

Trump har hittills framhävt ett varmare förhållande till Ryssland och Rysslands president Vladimir Putin, men om han godkänner lagändringen kan det betraktas som en helomvändning i hans Rysslandspolitik.

Lagpaketet kan påverka relationen länderna emellan på lång sikt. Då sanktionerna skrivs in i lagen, är det mycket svårare att i framtiden ändra på dem.

Kongressen vill ändå straffa Ryssland för att landet blandat i sig i USA:s presidentval och för landets agerande på Krim.

USA:s sanktioner kan även leda till att EU vidtar motåtgärder. Enligt tidningen

Financial Timesin har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker krävt en omedelbar utredning för hur EU ska agera om USA:s nya sanktioner kommer att påverka europeiska bolagens verksamhet på ett negativt sätt. Uppgifterna baserar sig på ett dokument som tidningen fått ta del av.

EU vill enligt tidningen få en klar och tydlig bekräftelse från Trump-administrationen om att sanktionerna inte påverkar EU:s intressen. Alternativet är att kommissionen hindrar att sanktionerna tas i bruk i Europa.