– Vi ser en ökning speciellt under de senaste åren, säger Jussi Sane som är ledande expert inom epidemiologi på Institutet för hälsa och välfärd THL.

2015 upptäckte man närmare 70 fall i Finland och i fjol runt 60 fall. Dödsfall på grund av TBE är ovanliga men förekommer.

Man ser också en ökning av borrelios. Exakt vad det beror på är svårt att säga. Sane har flera teorier.

– Det kan vara att man är mer uppmärksam speciellt när det gäller borrelios. Kunskaperna om sjukdomen har också ökat, säger han.

En annan teori kan helt enkelt vara att fästingarna har ökat på grund av klimatförändringar.

– Tidig vår och en varm höst ger längre säsong för fästingarna, säger Sane.

Åland högriskområde

Någon exakt teori om varför TBE-fallen blivit fler har man inte. Åland är högriskområde och 2006 införde man vaccination mot TBE i det allmänna vaccinationsprogrammet på Åland.

Enligt THL:s statistik har man i år noterat åtminstone tre fall av TBE på Åland men siffran kan vara högre eftersom uppdateringen hänger efter.

– TBE-fallen har minskat på Åland jämfört med när man inte vaccinerade, säger Jussi Sane.

Han poängterar att vaccin ändå aldrig är hundraprocentigt. Den finns de som drabbats av TBE trots att man tagit vaccinet.

– Främst sådana som glömt att ta påfyllnad av vaccinet.

Landskapsregeringen har som mål att minst 85 procent av den åländska befolkningen ska vara vaccinerade mot TBE år 2020.

Fel uppfattningar om vaccinet

Jussi Sane har forskat i vad folk på högriskområden i fasta Finland kan om vaccinet och resultatet visar att flera har felaktiga uppfattningar.

– Många tror att man vaccinerar sig mot borrelios, en del tror att vaccinet är mot själva fästingen.

Till skillnad från TBE kan man inte vaccinera sig mot borrelios men sjukdomen går att behandla.

Till exempel Pargas är ett drabbat område med mycket fästingar. Där har man nu börjat vaccinera gratis.

Ökar i Sverige

I Sverige har man också sett en ökning av TBE-fallen. Man varnar för att det kan bli lika vanligt i Sverige som i hårt drabbade områden i Centraleuropa.

Svenska Dagbladet rapporterade tidigare i veckan att en del av fallen blivit smittade utomlands, bland annat på Åland.

Borde turister som kommer till Åland vaccinera sig?

– Det beror mycket på hur länge man är här och var man rör sig. Är man en vecka eller bara några timmar är chanserna inte så stora att man drabbas. Men det är klart, man ska inte underskatta situationen, säger Jussi Sane.

Stämmer det att TBE smittar genast när fästingen biter sig fast?

– TBE smittar generellt mycket snabbare än borrelios men exakt hur fort det smittar är svårt att säga. Det kan vara sekunder, det kan vara minuter.

Jussi Sane tror att de ökade fallen också kan bero på att folk rör sig mera ute i skog och natur. Befinner man sig i ett högriskområde och planerar att stanna länge lönar det sig att vaccinera sig. Man kan också skydda sig genom att klä sig rätt och regelbundet göra fästingkollar.

Om det är en exceptionell fästingsommar i år kan Jussi Sane inte svara på.

– Men en sak är säkert, fästingarna har alltid funnits och kommer alltid att finnas, säger han.

Zoom



Skillnad på sjukdom och bakterier

  • Borrelia är den bakterie som kan ge upphov till en infektionssjukdom som kallas borrelios eller Lymes sjukdom hos människan. Fästingen sprider sjukdomar orsakade av dels en bakterie, Borrelia bugdorferi, dels ett virus som hör till de så kallade flavivirusen.
  • Ny forskning utförd av Åbo universitet tyder på att en femtedel av fästingarna i Finland bär på borreliabakterien. TBE förekom hos 1,5 procent av de analyserade fästingarna. Sammanlagt mottog forskargruppen 20 000 fästningar, från hela Finland, som skickades in av privatpersoner.
  • Källa: Mediesprak.fi, Åbo universitet