Det är en vemodig politiker som nu blickar framåt mot nya uppdrag.

– Jag kommer sakna alla möten med människor. Men det här är spelets regler och nu får jag gå vidare.

TT träffar Anders Ygeman kort efter att statsminister Stefan Löfvens (S) presskonferens. Där meddelades att Ygeman lämnar regeringen och sin post som inrikesminister, efter att han själv under onsdagskvällen lämnat in sin avskedsansökan.

– Det var ett svårt, men också självklart beslut med den misstroendeförklaring som riktas mot mig från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. I det här läget var detta det naturliga att göra och det var svårt för mig att fullfölja mitt uppdrag.

Vill blicka framåt
Ygeman har kritiserats för att han inte meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) och Sveriges statsminister Stefan Löfven efter att han i januari 2016 fick information om händelserna inom Transportstyrelsen.

– Jag är inte så mycket för att titta bakåt, men det är klart vi ska försöka lära oss av det som hänt. Jag känner mig samtidigt trygg i hur jag hanterade min del. Sådant som ligger utanför mitt område eller vad jag kan påverka ... det är svårt att känna sorg eller grämelse för. Nu vill jag framför allt blicka framåt.

Hyllats av många
I den politiska debatten har Ygeman setts som en av regeringens starkaste kort, framför allt efter hans agerande under flyktingkrisen.

Nu får han en mera anonym roll, han föreslås bli ny gruppledare för partiet. Ett uppdrag han ser fram emot.

– Jag hoppas kunna fortsätta bidra till svensk politik och föra landet framåt. De borgerliga partier som hade hoppats att bli av med mig får vänja sig vid att de ändå får möta mig i debatter i framtiden, säger han.

När Ygeman blickar tillbaka på de tre åren som minister känner han sig stolt och trygg.

– Det är tre år som ändå har gått fruktansvärt fort och andra får nu utvärdera min tid. Men jag kan ändå inte låta bli att känna lite stolthet över det jag lyckats uppnå. Jag hade önskat att jag kunde sitta kvar men det här är ändå spelets regler. Nu får jag gå vidare.

TT: Vad kommer du göra nu?

– I morgon bitti tar jag tåget till fjällen där jag ska fjällvandra utan mobiltelefoner. Även om det just nu känns lite vemodigt så tror jag att det kommer kännas rätt skönt när jag sätter mig på det tåget i morgon.