– De försöker hitta ett sätt att sig ur det här utan att tappa ansiktet, säger statsvetaren Li Bennich-Björkman vid Uppsala universitet.

Oppositionen har dragit ned på tempot och letar nu efter en utväg, enligt Bennich-Björkman. Hon trodde att Alliansen skulle släppa misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Nu flyttar man den och säger man att man ska göra det när riksdagen öppnar. Men det är ett helt annat tempo nu och det är nästan ingen intensitet alls, säger hon.

Svårkalkylerat läge

Det tyder på att Alliansen, eller delar av den, kommer att hitta nya omständigheter innan riksdagen öppnar, tror Bennich-Björkman.

– Hur värdefullt är det för Alliansen att driva det här fortsatt? Vad riskerar man och vad vinner man? Man vinner att man visar att det här var allvar men det man förlorar är att man kan framstå som oflexibla och som att man äventyrar stabiliteten, säger hon.

Om delar av Alliansen skulle backa från misstroendeförklaringen uppstår ett svårkalkylerat läge, enligt Bennich-Björkman.

– Det kan vara en kostnad förknippad med att man driver igenom en misstroendeförklaring mot försvarsminister med Sverigedemokraterna som stöd. Moderaterna har fått betala ett högt pris för att de öppnat för samarbete med SD och det måste man tänka på, säger hon.

Budskap till Alliansen

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, säger samtidigt att Alliansen på något sätt har kommit ut som vinnare efter Löfvens beslut.

– De har fått igenom två av tre avgångar. De har inte heller behövt ta på sig ledartröjan och gå in i regering, vilket de inte vill i nuläget, säger hon.

Om Alliansen väljer att driva på Hultqvists avgång tror Madestam att Stefan Löfven redan nu har en plan för vem som ska komma in i stället. (FNB–TT)