– Det är tufft. Huvudsaken var att jag kom vidare till kvällen och kunde bättra på min tid. Men det är ett faktum att 200 meter kräver rejält med träning och under en ojämn säsong har jag inte kunnat träna så mycket. Det här var max för året, säger Laukkanen i ett pressmeddelande från Finlands simförbund.

I morgonens försöksheat noterades Laukkanen för 2.28,59 och var själv överraskad av att det räckte för att gå vidare.

Julia Jefimova från Ryssland var etta i semifinalerna i Budapest på tiden 2.21,49. Laukkanen är finländsk rekordhållare på sträckan. Hon satte rekordet, 2.25,14, i Rio-OS förra året.

– Det här är en lite skrämmande sträcka när man inte känner till formen på förhand och inte vet när mjölksyran kommer. Men jag ångrar ändå inte att jag tog med sträckan på programmet, säger Laukkanen.

Hon simmar 50 meter bröst på lördag.

Mattsson ut direkt

Matti Mattsson tävlade på samma distans som Laukkanen, men tog sig inte vidare från torsdagsmorgonens försök. 2.11,00 krävdes för at gå till semifinal och Mattsson gick i mål på 2.12,66. Han missade sitt säsongbästa med 1,11 sekunders marginal och fick nöja sig med en 22:a plats.

– Efter tredje vändningen gick jag in i väggen och den sista längden var en plåga, säger Mattsson.

Inför loppet var han överens med sin tränare Eetu Karvonen om att gå ut hårt, men flåset var sämre än väntat. Mattsson gick till semifinal i OS för ett år sedan, men var betydligt långsammare nu – eventuellt på grund av sin militärtjänstgöring. Den avslutades med det så kallade slutkriget i mars.

– Det är nog ganska få av de andra grabbarna här som varit med om ett slutkrig i mars. Men det tröstar mig nog inte alls just nu, säger Mattsson.

Lotta Nevalainen simmade 100 meter fritt på 56,31 och gick inte vidare från försöken på den distansen.