Efter torsdagen presskonferens med den svenska statsministern Stefan Löfven, går jag omkring på stan för att höra vad det svenska folket tycker och tänker om politikens maktspel. De flesta jag talar med tackar generat nej till att diskutera politik och säger att de är oinsatta. Andra ser på politiken med skräckblandad förtjusning, eller med cynisk uppgivenhet.

Trots att en unik politisk kris pågår i Rosenbad bara några kilometer ifrån, flyter vardagen på som vanligt. Men det finns också de intresserade som ger ris och ros, rynkar pannan och ger konkreta förslag. Gemensamt för alla jag talar med är svårigheten att få ett grepp om helheten.

Partierna måste kunna samarbeta

Johan och Tina Holmqvist lyssnade på Löfvens presskonferens live. Processen är inte klar än, men än så länge är de nöjda. De tycker att en ombildning var det enda vettiga sättet att rädda regeringen.

– Jag vet inte om försvarsminister Hultqvist har gjort något fel. Men om det som Löfven säger stämmer, alltså att han inte har gjort något, så ser jag ingen orsak till att han avgår, säger Johan Holmqvist.

Tina Holmqvist tycker att det bådar gott om regeringen satsar mer på vård och utbildning, men det säger de ju alltid, svarar Johan. Han skulle gärna höra ett tydligare budskap från politikerna, även om de inte upplever någon direkt inverkan på vardagslivet.

– Under presskonferensen fick Löfven samma fråga sex gånger, men levererade ändå inget klart svar.

Paret Holmqvist hoppas på att regeringskrisen ebbar ut och att det blir lugn och ro i politiken tills valet nästa år.

– Partierna måste kunna jobba över gränserna för att uppnå något. Det är väldigt avgörande inför nästa val.

Zoom

Tina och Johan Holmqvist. Foto: SPT/Jenny Blomqvist


John och Tina Holmqvist är nyfikna på det finländska systemet och tycker att det inte vore så dumt att låta Sverigedemokraterna (SD) visa vad de går för.

– Till skillnad från Sannfinländarna har vi hela tiden stängt ut SD från regeringen. Kanske det är orsaken till att de har så hög popularitet? Deras framgång bygger på att folk är missnöjda med de traditionella partierna. Ändå är många SD-politiker så inkompetenta att det inte ens kan knyta skosnören.

”Löfven gjorde rätt och Hultqvist är en fin kille”

Zoom

Ray och Siv Martinsson. Foto: SPT/Jenny Blomqvist


Ray och Siv Martinsson följer periodvis med det politiska spelet, men det inkräktar inte på deras vardag. De skrockar åt de senaste dagarnas regeringskris.

– Det är lite turbulens, men Stefan gör rätt. Nu hoppas vi bara att det lugnar ner sig, och att politikerna slutar hålla på och jävlas. Alliansen borde inte ställa till något mer.

Paret vill inte peka ut några syndabockar, men gläds över Löfvens förslag att låta försvarsminister Peter Hultqvist få fortsätta på sin post.

– Hultqvist är en fin kille, oerhört duktig, säger Ray Martinsson.

Sekretessbelagd info är farlig i fel händer

Justine Balagade och hennes vänner skäms lite över sitt minimala politiska engagemang.

– Med en nyfödd och småbarn saknar vi lite verklighetsförankring. Jag hörde att Löfven höll ett starkt och lyckat tal.

Politikernas uttalanden och interna tvister är negativa, men påverkar inte vännernas vardag. Balagade är mer oroad över Transportsstyrelsens IT-läcka

– Det känns otryggt att inte veta vem som har tillgång till vad. Här i Sverige ska allt dokumenteras, på gott och ont. Det kan bli farligt om sekretessbelagd information finns i fel händer.

Sverigefinländare är missnöjd

Jari Kröger och hans lilla bebis äter glass, precis som det ska vara en solig sommardag i Stockholm. Jari Kröger är finländare, men har bott i Sverige i årtionden. Han följer med båda ländernas politiska nyheter, men inte dagligen.

– Jag ogillar starkt det politiska läget här i Sverige. Alla vill att Löfven avgår, för sedan han kom till makten har Sverige förändrats mot det sämre.

Han väljer att ta intervjun på finska när han hör att jag representerar hans hemland.

Svenska politiker måste mjölkas på budskap

En man sitter och njuter vid den soldränkta Slussen. Han vill vara anonym, men kommer med vass kritik mot svensk politik.

– Det är en fars. Den här omfördelningen borde ha hänt redan för länge sedan. Löfven borde ha fått avsätta ministrar utan påtryckningar. Jag skulle inte heller gilla att få order om att göra beslut, speciellt inte på så kort varsel.

Den 41-åriga mannen följer också med en del finsk politik.

– Jag tycker att de finska politikerna är tydligare och rakt på sak, men Sannfinländarna, är de inte lite värre än Sverigedemokraterna?

Han är utled på att journalister i Sverige måste mjölka politikerna på budskap. Han sympatiserar inte med något av blocken. Han efterlyser mer drivkraft och framåtanda, men inte i form av miljöpartier.

– Politik handlar om förväntningar och drömmar. Här i Sverige bygger den på myndighetsverk från 1600-talet. Vi lever nu drömmen som vi visualiserade för hundra år sedan, men hur ser visionen ut i dag?

Svensk politik är som hebreiska för flyktingar

Zoom

Aiman Chamoun med sina vänner. Foto: SPT/Jenny Blomqvist


Ett gäng syrier sitter och dricker kaffe på en trappa vid Medborgartorget. Jag får smaka, och det är verkligen så gott som de påstår. De har kommit till Sverige för bara ett par år sedan, men talar redan en fullt begriplig vardagssvenska.

– Vi håller fortfarande på att lära oss svenska och hur samhället här fungerar. Det är ännu för svårt att följa med svensk politik, men det kommer med tiden. Finland och Sverige är så fantastiska länder, säger Aiman Chamoun.

För de nyinflyttade syrierna känns det mer relevant att följa med hemlandets kaos. Chamoun frågar om han får fortsätta på engelska, och pekar ivrigt på min kamera.

– Fuji, det var där jag jobbade i Syrien. Jag är yrkesfotograf.

Chamoun har hållit någon enstaka fotokurs i Stockholm och har mycket svenska bekanta, men tyvärr är han fortfarande arbetslös. Det gäller även resten av gänget, trots deras språkkunskaper och vänlighet.