De har träffats ett halvdussin gånger förr, men sällan har ett möte mellan presidenterna Putin och Niinistö fått sådan uppmärksamhet som torsdagens möte i Nyslott.Säkerhetspådraget var stort – liksom publikens intresse. Tusentals kantade presidenternas färdväg och mediepådraget var ovanligt stort.

Denna gång var också internationella medier, med tv-kanalen CNN i spetsen, på plats och fick en viktig roll också på presskonferensen som hölls efter presidenternas samtal.

Vanligtvis är möten presidenter emellan strikt bundna till protokollet och presskonferenserna ofta regisserad teater. Under kalla kriget kunde ingen ens föreställa sig en kritisk fråga då president Kekkonen möte den sovjetiska ledningen, och kommunikéerna från samtalen handlade om lovprisad vänskap och hur man diskuterat i "konstruktiv anda".

Också över det här mötet svävade en anda av godmodigt samförstånd, men den här gången kunde man se nyansskillnader och frågor där lilla värdlandet Finlands president Niinistö dristade sig vara av annan åsikt en gästande stormaktspresidenten Putin.

Även om Niinistö som sann diplomat aktade sig för stora åthävor markerade Niinistö ändå mycket tydligt att det är ett självständigt Finland, och ett Finland som lutar sig mot väst i försvarsfrågor som firar 100 i år och som står som värd för mötet.

Samtalen kretsade kring just de frågor som förekom i förhandsspekulationerna; läget i Östersjön, det internationella läget i allmänhet och Ukraina i synnerhet, Finlands roll på den internationella arenan och finsk-rysk handel.

Stämningen ska ha elektrifierats av den amerikanska CNN-journalistens fråga om hur mycket de rysk-amerikanska relationerna kan försämras av de planerade amerikanska sanktionerna och anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

En rysk journalist hakade på med en fråga om hur Ryssland ska möta eventuella sanktioner.

Putin talade om amerikansk russofobi och menade att det handlar om otillbörliga amerikanska försök att påverka också andra länders handel med Ryssland.

Det var här Niinistö sade ifrån och ansåg att det uttryckligen handlar om misstankarna om inblandning i valprocessen.

Bägge presidenterna tonade ned betydelsen av den stora flottmanöver Ryssland inleder i Östersjön med Kina på söndagen. Putin försäkrade att den inte är riktad mot något Östersjöland utan bara en övning eftersom nu flottan nu och då måste öva.

Här kom presidenterna in på bedömningar av Finlands ställning. President Putin betecknade både Finland och Sverige som neutrala länder till skillnad från baltstaterna som hör till Nato.

Det är inte korrekt. Finland har för länge sedan frångått neutraliteten som styrande princip – däremot är Finland fortfarande alliansfritt.

Det var naturligtvis något av en avsiktlig felsägning av en Putin som vet exakt var Finland står. Ändå gläntade han på porten för att också Finland och Sverige kunde göra enad front med Ryssland och Kina.

Den tolkningen gör i alla fall Ilta-Sanomats krönikör Arja Paananen i fredagens (28.7) tidning. I hennes läsning var Putins ord om att "vi är redo för samarbete i vilken form som helst också med neutrala länder" en uppenbar invit.

Niinistö gled över den halvdolda inviten och framhöll att också Finland deltar i flottmanövrar, i första hand med Sverige, men också sådana där USA deltar. Niinistö markerade tydligt att Finlands hemvist är i väst.

Det var två presidenter med stark vilja och öga för finesser in hårt spel som möttes i Nyslott, den ena gammal spion och den andra en erfaren advokat.

Får man tro rapporteringen från presskonferensen gjorde advokat Niinistö bra ifrån sig i duellen.

Träffen mellan de två har betecknats både som ett arbetsmöte och Putins besök för att hylla ett hundraårsfirande Finland. Putin tycks ha tagit arbetsmomentet på så stort allvar att han enligt medier på plats glömde bort det där med att gratulera. Som väluppfostrade värdar ska vi inte ta det som en förolämpning.