En del av stölderna har ägt rum i Mellersta-Österbotten, en del i Jakobstad-Kronoby-området samt en del i Alajärvi och Kyyjärviområdet.

Mellan fredagen och lördagen har det gjorts två anmälningar till polisen, och på måndagsmorgonen kom fem anmälningar till. Tjuvarna har stulit värdefulla datorer samt styranordningarna från skogsmaskinerna. Enligt en snabb värdering kommer skadorna att uppgå tillsammans till över 100 000 euro, meddelar polisen.

En av de drabbade företagarna är Folke Nykung i Esse, som driver företaget Nykung Forest. På lördagskvällen märkte han att något inte stod rätt till med hans maskiner som stod parkerade drygt 60 meter från gården. Det visade sig att någon stulit två skärmar och manöverspakar från skördaren av märket Ponsse och en Valmetutkörare. Maskinerna är nu helt obrukbara.

– Det finns ingen möjlighet att få igång dem för att ens flytta dem, säger han.

Att ersätta spakarna kan kosta uppemot 3000 euro, beräknar han och skärmarna är också värda minst ett par tusenlappar nya. Men till exempel skördaren är så pass gammal att det är svårt att få fram rätt reservdelar kan det bli betydligt kostsammare än så.

– De har nog vetat exakt vad de var ute efter, säger han.

Polisen ber om observationer om bilar och människor, från ovannämnda tid, från områden där det finns skogsmaskiner. Man kan ringa tipstelefonnumret 0295440513