Den årligen återkommande Humlefestivalen i Monäs går i år av stapeln den 11 till 13 augusti. Programmet är brett, men namnet "Ali & Alpo" sticker ändå ut.

"Ali & Alpo" är en dansföreställning som beskrivs som en dialog mellan den kända finländska dansaren och koreografen Alpo Aaltokoski och den irakiske musikern Ali Alawads traditionella arabiska musik. Alawad kom till Finland som asylsökande men har nu flytt landet på grund av att han fick nekat asylbesked. Hans del av föreställningen är en videoprojektion.

Under festivalen kommer även konstnärsduon Maria Westerlund och Therese Sunngren-Granlund framföra en performance där de med svart tusch censurerar sidor ur Väinö Linnas Okänd soldat, som en reflektion kring den tystnad som sänkte sig över många av de finska män som deltog i kriget.

På festivalens scener hörs i år bland andra Micke Allén, Jan ”Jacke” Jacobson (känd från Silver Beatles), Kebu (Sebastian Teir), A Treehouse Wait och DJ Vigify.

– Det är en salig blandning av allt, men främst är det ett en festival där kulturer möts, både olika kulturformer och människor från olika kulturer, säger Beni Edström som är en av arrangörerna.

Festivalen är barnvänlig och en workshop med Cirkuskalaset ser till att både stora som små får prova på nya cirkuskonster. Under festivalen ordnas även andra workshops, blanda annat i hennamålning och låtskrivning.

Festivalen hålls på Hummelholmen i Monäs.