– Klimatförändringen är ofta svår att behandla i de riktiga nyheterna. Science fiction kan utnyttjas på ett journalistiskt sätt för att beskriva dessa hot och risker. Berättelserna har styrka och händelserna kan förflyttas direkt till en önskad tidpunkt i framtiden.

Sinisalo är en av huvudgästerna på Worldcon, ett av de största globala evenemangen inom science fiction och fantasy. Evenemanget ordnas nu för första gången i Norden. Vid öppningsinfotillfället för festivalen på onsdagen i Helsingfors tog även andra gäster till orda.

Nalo Hopkinson, som drar inspiration från Karibiska traditioner, uppger att hon inte skriver science fiction för att upplysa någon.

– Visserligen har aktuella frågor såsom klimatförändringen en effekt men på ett mer komplicerat sätt. Folket på min födelseort på Jamaica reagerar egentligen inte på problem som stigande havsnivåer med sorg, de blir arga i stället. Därför skrev jag en argsint spökhistoria med det temat.

Walter Jon Williams, en amerikansk författare med finländska rötter från både sin mammas och pappas sida av släkten, anser att genom tiderna har science fiction avspeglat sin tids samhällsfrågor.

– I genrens rymdhistorier under Kalla kriget förekom många berättelser med motsvarande maktkonstellationer. I dag skrivs det i sin tur en massa science fiction som hänvisar till klimatförändringen.

Androider på sidospår?

Robotikens och teknologins snabba framsteg är en naturlig inspirationskälla för science fiction men effekten är inte enkelriktad.

– Mekanismerna för växelverkan mellan vetenskap och science fiction har en mångdubblande effekt. Vetenskapsmän får också inspiration av science fiction om hur teknologi kunde tillämpas, säger Williams.

Robotarna i science fiction är ofta androider, det vill säga sådana som påminner om människor. Robotiken i det verkliga livet verkar däremot enligt Williams utvecklas i en motsatt riktning.

– Framtidens robotar ser ut att bli alltmer specialiserade. Jag har redan en robot som bakar bröd i mitt kök, säger Williams.