Hundarna togs i huvudsak in från Estland och övriga Baltikum och såldes för några hundra euro.

– Försäljaren har påstått att hundarna är finska eller lagligt importerade, vaccinerade och chipmärkta. Hon har visat upp hundens EU-pass och andra bevis som sett ut som officiella estniska dokument, säger undersökningsledare Hannu Kortelainen i ett pressmeddelande.

Hundarna har ändå tagits in olagligt, tillägger han.

– Flera av valparna har haft en parvovirusinfektion som de dött av kort efter köpet.

Valparna har påståtts vara korsningar mellan Jack Russell-terrier och dvärgtax, men det har inte varit sant, berättar Kortelainen.

– Försäljaren har inte nödvändigtvis själv heller känt till alla hundars föräldrar eller vilka förhållanden de kommit ifrån.

Kvinnan misstänks för bedrägeri, smuggling och djurskyddsbrott. En härva på cirka 400 brott är i åtalsprövning. Den ekonomiska vinningen beräknas till hundratusentals euro.

De misstänkta brotten har enligt polisen skett under 2014–2016. Efter det har det inte kommit fram nya fall.

"Främjar valpfabriker"

Att olagligt ta in och sälja hundar har blivit betydligt vanligare enligt länsveterinären Sari Haikka vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

– De administrativa åtgärderna verkar inte räcka till längre. Den ekonomiska vinningen är så stor och människornas köplust bara växer, säger Haikka till FNB.

Tecken på att hunden kommer från en valpfabrik är att den ska betalas kontant och att man får ta hem den med en gång. En ansvarsfull uppfödare vill veta hurdant hundens kommande hem är.

Enligt Haikka tänker många att de räddar hunden från valpfabriken genom att ge den ett gott hem. I verkligheten gynnar det bara fabrikernas tillväxt.

– Problemet går inte att lösa med att rädda hundarna till Finland. Om man på riktigt vill hjälpa borde man göra det i målländerna.

Begär om information på förhand om du köper en hund från utlandet

  • Tecken på valpfabriker är betalning i kontanter och att man får hunden med sig på en gång.
  • Vill du ha en hund från utlandet ska du först be om en bild av hundens pass och kontrollera hos regionförvaltningsverket att försäljaren har meddelat om yrkesmässig import.
  • Be försäljaren att göra upp ett köpebrev.
  • En yrkesmässig importör måste ha ett Traces-hälsointyg och en giltig registreringsanmälan och djurtransporttillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket.
  • Meddela kommunens tillsynsveterinär om försäljaren inte har dokumenten.
  • Djurens levnadsförhållanden är oftast dåliga i valpfabrikerna.
  • Hundar som kommer från utlandet eller från valpfabriker kan ofta ha olika sjukdomar som rabies eller echinokockinfektion som kan vara livsfarliga för människor.