Efter ett långt uppehåll har Finland registrerat några fall av mässling. I två rapporterade fall i ­Nyslott handlar det om barn som inte vaccinerats.

Vaccinering ger ett effektivt om inte hundra­procentigt skydd mot sjukdomen, och en förut­sättning för att spridningen bromsas är en hög ­vaccinationstäckning.

Mässling smittar mycket lätt; i onsdagens ­Helsingin Sanomat (9.8) säger barnläkaren och emeritusprofessorn Heikki Peltola att en insjuknad smittar ned 15–18 personer.

Täckningen borde överstiga 95 procent. Enligt en artikel på Svenska Yles webbplats understigs det här i 61 hälsovårdsområden i landet. Till de om­rådena hör Jakobstadsregionen där procenten ­ligger på mellan 85 och 90 procent. Det finns små fickor där täckningen går ned till 60 procent.

I Yleartikeln vädrar Markus Granholm, över­läkare på barnavdelningen vid Malmska sjukhuset, sin oro över läget. ”För några år sedan var det väldigt många nyfödda som inte vaccinerades. När de här börjar skolan om ett par år har vi skolklasser, där hälften är vaccinerade. Senast då är epidemin här”, säger Granholm till Yle.

Granholm ser här spåren av den antivaccinationskampanj som pågått ett antal år. ”Vaccinationsmotståndarna har fått mycket utrymme och de har fått föräldrarna att tro på det”, säger han och vänder sig till mor- och farföräldrar och de ­äldre generationerna överlag för att dessa ska ­berätta om hur det var när mässlingen härjade fritt.

Det finns en romantiserande bild av barn­sjukdomar som någonting ”alla” går igenom och skakar av sig som en vårförkylning och som man inte behöver vara orolig för och där man fokuserar på riskerna för vaccinets biverkningar.

Och jo, läser man bipacksedeln räknas där upp en rad biverkningar som kan förekomma.

Precis som för alla läkemedel. Och precis som för vilken medicin som helst handlar det om en ­avvägning – vilken är risken att insjukna om man avstår medicinering och hur allvarliga följder kan det få i förhållande till riskerna för biverkningar?

Om saldot är tillräckligt positivt för medicinen – vaccinet – visar det på ansvarstagande att välja att medicinera.

För vaccinets del tillkommer dessutom det ­kollektiva ansvaret för att uppnå en hög täckning.

Men åter till den romantiserande bilden – ­Heikki Peltola säger i HS att de av dagens föräldrar som tror på den bilden inte har upplevt följderna.

Enligt THL:s beräkningar skulle en av hundra mässlingpatienter insjukna i lunginflammation och en på tusen få hjärnhinneinflammation.

Det låter kanske inte som så mycket. Men om vi finländare inte vore vaccinerade mot mässling och alla insjuknade skulle 50 000 få lunginflammation och 5 000 hjärnhinneinflammation.

Enligt THL skulle detta medföra fem dödsfall om året.

Enligt samma statistik skulle – om vi alltså­ inte­ var vaccinerade – 37 000 insjukna i kik­hosta med ett dödsfall som följd, 27 000 drabbas av scharlakans­feber av vilka en patient skulle dö. ­Stelkrampsvaccinet beräknas förhindra 32 fall om året och bespara oss från 2,4 dödsfall.

Vi vaccineras också mot difteri. HS skriver att 18 000 finländare insjuknade i difteri under ­topp­året 1945, av dem dog 900.

1954 insjuknade 800 finländare i polio,­ av dem dog fem och 45 blev förlamade.­ Tusentals­ finländare­ som växte upp innan­ vaccineringarna­ inleddes lever fortfarande­ med för­lamade ­extre­miteter eller andra ­skador. ­Polio hör till de sjukdomar man nästan lyckats­ ­ut­rota ­genom vaccinations­program, men fortfarande­ ­blossar sjukdomen upp i länder­ som Afghanistan,­ Pakistan,­ Nigeria och Somalia,­ länder där ­vaccinationsprogrammen saboterats­ av ­islamistiska grupper med vidskepliga konspirations­teorier om ­vaccinet.

Smittkoppor hör till den medicinska historiens farligaste sjukdomar, mycket smittosam och med mycket hög dödlighet.

Man beräknar att smitt­kopporna bara under 1900-talet dödade ­300–500 miljoner människor innan man utrotat ­sjuk­domen med vaccin. Det ­sista noterade fallet är från 1978. Men HS skriver­ att Finland fortfarande har ­gammalt vaccin i ­beredskap för hela befolkningen.

Det finns inga ofarliga sjukdomar. Vaccin är en billig livförsäkring.