– Jag har tappat viljan att vinna. Just nu känns det roligare att träna än att tävla.

Det sade Malaxbon Fredrik Smulter till Vasabladet på söndagen efter att han tagit hem Europamästerskapet i klassisk bänkpress i Övertorneå. Han ville då inte kommentera om detta var elitkarriärens sista lyft, men nu bekräftar han:

– Jag vill officiellt berätta att jag i och med gårdagens Europamästerskap avslutar min karriär som licensierad och tävlande lyftare, skriver Smulter på sin officiella Facebooksida på måndagen.

– Orsaken är främst att motivationen inte finns längre. Jag tänder mer av att träna i Pighouse än att tävla. Redan 2015 då jag steg av scenen i Sundsvall med mitt fjärde VM-guld kände jag att motivationen för att tävla är slut. Jag har fortsatt att tävla om än i mindre skala i över två år enbart för att jag fortfarande njuter av att träna och vara stark i gymmet. Men någon gång måste jag börja väga in de hälsorisker som 150 kilo i kroppsvikt ger. Så nu har jag med 34 år i mätaren valt att hoppa av.

Smulter har varit en tävlande styrkelyftare i nästan 18 år. Åren 2014–2015 var han världens bästa dopingtestade bänkpressare och innehade världsrekordet både med utrustning och samt det inofficiella klassiska. År 2014 blev han också den första som lyfte 400 kilo med utrustning.

– Mitt bästa minne!

Smulter passar i inlägget också på att tacka sin familj, släkt och vänner och alla som stöttat honom under åren.

– Framtiden ser ut som sådan att jag tänker ta bort 25-30 kilo i kroppsvikt. Men jag fortsätter och träna även om träningen kommer bli mer mångsidig. Jag har min familj att sköta om. En köksrenovering står på tur. Jag har mitt mighty MIF att förvalta.

– Vad som kommer de kommande 18 åren vet jag inte men jag är redo för att ”grind and shine”.