På måndagen orsakade strejken inga större trafikproblem, men på tisdag kan det uppstå stockningar på infartslederna till Helsingfors, meddelar Trafikverket. Bussarna i fjärrtrafiken har tagit i bruk extra kapacitet men i lokaltrafiken kan bussarna vara väldigt fulla.

Protesten inleddes på måndagskvällen klockan 18 men trafiken under kvällen flöt på utan större problem. I Bussarna fanns det gott och plats och taxitrafiken löpte som normalt.

Lokförarna protesterar mot regeringens planer om att öppna upp persontrafiken för konkurrens före 2026.

Sju fackförbund i transportbranschen meddelade i går att de vid behov är redo att besluta om åtgärder som får regeringen och Kommunikationsministeriet att slopa planerna om att spjälka upp VR.

Det finns ännu inga uppgifter om vilka slags åtgärder förbunden tänker vidta. Ordförande för Lokmannaförbundet (VML) Tero Palomäki säger att man kommer att avgöra det senare.


Förvaltningsrådet oroat

VR:s förvaltningsråd som möttes i går vill veta mer specifikt vad planerna på att dela upp bolaget kommer att innebära. Enligt Kommunikationsministeriets plan skulle VR spjälkas upp i tre separata statsägda bolag; ett bolag för materiel, ett för underhåll och ett för fastigheter.

Enligt förvaltningsrådet är det skäl att noga utreda i vilken mån man kunde öppna persontrafiken för konkurrens utan att göra de planerade strukturella förändringarna.

Förvaltningsrådet är också oroligt över hur effektiv cirkulationen av materielen kommer att vara om flera aktörer delar på samma materiel. Dessutom påminner rådet om att när tågtrafiken öppnas för konkurrens måste den regionala trafiken fortsättningsvis säkerställas genom köpanslag.