Det var redan 2011 staden stoppade möjligheten för stugägarna att lösa in sina arrendetomter, då många precis stod i beråd att göra det. Flera stug­ägare ansåg sig ha blivit orättvist behandlade då alla inte haft likvärdiga möjligheter att lösa in ­sina tomter. Möjligheten att lösa in fritidshustomter hade erbjudits cirka 120 av totalt 600 stugägare innan staden satte stopp.

Efter flera försök att hitta ett lämpligt försäljningspris på tomterna beslöt fullmäktige 2012 slutgiltigt att staden inte längre säljer tomter utan att arrende är enda möjligheten. ­Förändringen gällde då knappt 500 sommar­stugetomter. Arrendet justerades uppåt, men ändå lämnades ett besvär in om att staden arrenderade ut tomterna för billigt.

Vasa förvaltningsdomstol gav Karleby stad bakläxa när det gällde tomtarrendet, som man ansåg var för lågt och därför satte invånarna i en ojämlik situation. Staden valde att ta ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen för att kunna slå fast vem som har rätt att bestämma gängse pris på tomter i en kommun.

HFD har nu slutgiltigt konstaterat att staden har stor självbestämmanderätt när det gäller arrenden och därför upphävt förvaltningsdomstolens beslut och gett Karleby rätt i frågan. Beslutet var enhälligt.