De första regionaltågen började åka lite efter midnatt och fjärrtågen kring klockan fem på onsdagsmorgonen.

VR uppmanar ändå passagerare att följa med situationen på VR:s webbsida och på bolagets profiler på sociala medier på grund av att det finns en risk för ändringar och förseningar.

Tågtrafiken stannade på måndagskvällen på grund av Lokmannaförbundets (VML) protest.

Protesten ordnades som en motåtgärd mot regeringens planer på att dela VR i tre bolag och på att stegvis öppna persontrafiken för konkurrens fram till år 2026.

Demonstrationen orsakade inget större trafikkaos i går eller på måndagen. Bussbolagen uppgav på tisdagen att busstrafiken lyckades ersätta tågen som inte avgick. Trafikverket uppgav å sin sida att det inte blev stora rusningar på vägarna bort från Helsingfors.

Sju fackförbund inom transportbranschen uppgav i måndags att de vid behov är redo att besluta om åtgärder som får regeringen och Kommunikationsministeriet att slopa sina planer om att spjälka VR. Förbunden preciserade inte sina planer och deltog inte i protesten.

Tågen mellan Kouvola och Villmanstrand kan vara sena

Vissa förseningar gäller tågtrafiken, visar VR:s webbsida där trafiksituationen uppdateras. Bland annat mellan Kouvola och Villmanstrand kan tågen vara cirka 10–30 minuter försenade, eftersom Trafikverket fortsätter reparera de skador som stormen i lördags orsakade.

IC 102-tåget ersätts med buss mellan Imatra och Kouvola. Också några andra tåg ersätts med buss. Bussarnas resetider är längre än tågens.