Trump sade bland annat i tisdags under en presskonferens som ordnades i New York att båda parter ansvarar för händelserna i Charlottesville. Enligt honom har alla berättelser två sidor.

– Gruppen på den ena sidan är ond och gruppen på den andra sidan är också mycket våldsam. Ingen vill säga det, men jag säger det nu, sade Trump enligt CNN.

En 32-årig kvinna dog i lördags då en bil körde in i en grupp motdemonstranter när högerextremister och motdemonstranter drabbade samman.


Kritik från demokrater och republikaner

Trumps uttalanden har bland annat beskrivits som "vidriga", enligt CNN som samlat kommentarer av Demokraterna.

– USA:s president uppträdde nyss på tv och försvarade personer som deltog i en samling för personer som stöder vitas övermakt. Kort och gott är det vidrigt, skrev senatorn Bob Menendez på Twitter.

– Trump lyckades inte komma igenom testet denna gång heller. Det råder ingen tvekan om saken. Nynazister, alt right-rörelsen och vita nationalister är ONDA, twittrade Demokraternas Gerry Connolly.

– Det finns bara en part som hämtade in brutalitet, naziflaggor och hakkors i Charlottesville, skrev senatorn Dirk Durbin på Twitter.

– Som jude, amerikan och person räcker inte orden till för att beskriva min avsky och besvikelse. Det här är inte min president, skrev senatorn Brian Schatz på Twitter.

Talmannen vid USA:s representanthus, republikanen Paul Ryan, skriver å sin sida på Twitter att vita nationalister är avskyvärda. Enligt honom strider fanatism mot allt det som USA står för. Han säger att det inte finns något utrymme för tolkning i frågan.


"Presidenten godkänner fanatism och terrorism"

Flera medlemmar i USA:s industriråd har uppgett att de lämnar rådet som protest mot Trumps uttalanden. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att ledaren för USA:s största arbetarorganisation, Richard Tumka, lämnade rådet eftersom Trumps kommentarer enligt honom innebär att presidenten godkänner fanatism och inhemsk terrorism.

Tidningen The Guardian rapporterar att läkemedelsbolaget Mercks vd, sportklädselbolaget Under Armours vd och databolaget Intels vd har uppgett att de tänker lämna industrirådet efter Trumps kommentarer.

Enligt The Guardian lämnade ordförande för Disneys styrelse Bob Iger och Teslas vd Elon Musk industrirådet i juni. Iger och Musk lämnade rådet då Trump uppgav att USA slopar Paris klimatavtal.

Ubers vd Travis Kalanick var den första att lämna industrirådet på grund av Trump. Han avgick i februari på grund av Trumps invandringspolitik.