Lågstadieelever får i de flesta fall fem euro och högstadieeleverna 9–15 euro i veckopeng. Yngre barn får oftast sin veckopeng i kontanter. Majoriteten av 12–17-åringarna får däremot sin veckopeng på ett bankkonto.

Hälften av föräldrarna till barn i skolåldern är av den åsikten att barn ska delta i hushållsarbetet för att få pengar. Studien visar att flickor förväntas delta i hushållsarbetet oftare än pojkar i samma ålder.


"Tudelad fråga"

Privatekonomen Olli Kärkkäinen vid Nordea tycker att frågan om att kräva att barnet utför hushållsarbete för att få veckopeng är "lite tudelad".

– Ekonomiska drivfjädrar fungerar också hos unga, men som barn skulle det vara bra att lära sig att alla ska delta i hushållsarbetet också utan att få belöning.

Cirka hälften av 7–17-åringarna belönas också med pengar om de visar upp goda betyg för föräldrarna. Den genomsnittliga belöningen för skolframgång är fem euro.

Enkätundersökningen visar att det är betydligt vanligare att föräldrar belönar barnen för deras goda betyg i Finland än i övriga nordiska länder. I Sverige, Danmark och Norge får under en femtedel av barnen pengar för bra betyg.

Det var Yougov som verkställde undersökningen på uppdrag av Nordea. Cirka tusen finländare med minderåriga barn svarade på enkäten. Studien gjordes också i Sverige, Danmark och Norge i april-maj 2017.