Som grund för beslutet har partiet låtit göra en medlemsenkät och fått cirka 1 300 svar, säger partiledaren Sari Essayah. Resultatet i enkäten avslöjas på kongressen.

– Vi vill föra hela diskussionen på kongressen. Enligt stadgarna är det kongressen som beslutar om deltagande i presidentvalet och därför vill vi förlägga diskussionen där.

Essayah vill inte spekulera om sin egen eventuella kandidatur före kongressen.

Tidigare partiledaren Päivi Räsänen sade till partiorganet KD-lehti i början av förra veckan att hon är beredd att överväga en kandidatur om partiledningen föreslår henne.


"KD kunde tänka självständigt"

Riksdagsgruppens ordförande Peter Östman upplever att partiet är väldigt delat i frågan och tror att det kommer att bli en livlig diskussion på kongressen.

– De aktiva är säkert 50–50, men bland hela väljarfältet kan det vara en majoritet som tycker att vi inte ska ställa upp en egen kandidat, säger Östman.

Personligen tycker han att Kristdemokraterna skulle kunna profilera sig genom att inte ha en egen kandidat.

– Det har varit mycket prat om att partier måste ställa upp en egen kandidat för att få synlighet, men hur mycket kan en kandidat differentiera sig på de några få tv-debatterna? Jag tror KD borde våga tänka självständigt.

Zoom

Peter Östman, ordförande för den kristdemokratiska riksdagsgruppen, säger att han personligen tycker att partiet skulle kunna profilera sig genom att inte ha en egen kandidat i presidentvalet. Foto: Linda Manner


"Jag tror att den sittande presidenten har ett starkt stöd bland våra väljare."
Peter Östman

Om Kristdemokraterna i så fall skulle ställa sig bakom ett annat partis kandidat eller låta väljarna avgöra själva är sedan en annan diskussion, säger Östman.

– Jag tror att den sittande presidenten har ett starkt stöd bland våra väljare.

Kristdemokraternas partistyrelse diskuterade presidentvalet i början av augusti, men fattade inget beslut om deltagande eller en eventuell kandidat.


Nya vice ordförande väljs

På kongressen ska Kristdemokraterna också välja tre vice ordförande bland sju kandidater och godkänna ett nytt principprogram. Första vice ordförande Tommy Björkskog och andra vice ordförande Sauli Ahvenjärvi lämnar sina poster och bland kandidaterna finns inga finlandssvenskar. Däremot har katalanskbördiga Santi Martinez visat intresse för att särbevaka svenska intressen i partiledningen, säger Östman.

– Men jag vågar inte tippa hur det kommer att gå i viceordförandevalet.

De övriga kandidaterna är riksdagsledamoten Sari Tanus som nu är tredje vice ordförande, Pirkko Aalto, Jouni Koskela, Toni Kuosmanen, Riitta Kuismanen och Tiina Tuomela.

Ungefär 400 delegater har anmält sig till kongressen. Enligt Östman är 35–40 av dem svenskspråkiga om alla finlandssvenska delegater kommer.