Beskedet innebär att automaterna kommer att avlägsnas från S-gruppens affärer och hela nätverket av automater kommer att genomgå stora förändringar. S-gruppen har nu inlett ett samarbete med Nokas CMS som också tillhandahåller kontantautomater.

Bakgrunden är Finansinspektionens nya anvisningar till bankerna när det gäller kontantuttagssystemet. Enligt det nya regelverket kan nya aktörer ta sig in på marknaden sedan årsskiftet. Bankerna måste ha samma prissättning för uttag i hela EU och priset ska detsamma vara oberoende av vilken automat kunden använder.

- Kunderna har länge klagat på att kontantautomaterna har minskat. Tack vare att konkurrensen är fri numera kan vi samarbeta om en ny kontantautomatservice, som gör att vi kan garantera tillgängligheten för kunderna på lång sikt, säger SOK:s ekonomidirektör Jari Annala.

Han berättar att så kallade Nosto-automater komemr att dyka upp på S-gruppens verksamhetsställen inom den närmaste tiden och att det inte ska kosta extra för kunderna att använda dem. Automaterna fungerar med alla bankers kort.

I Nosto-automaterna ska man kunna ta ut 50- och 20-eurossedlar men också 10-eurossedlar, vilket kunderna enligt Annala har önskat.