Enligt Antti Paronen återfinns Spanien bland topp tre i antalet gripna jihadister. Frankrike toppar listan före Belgien och Spanien. Han säger att problemen kretsar kring invandrarna som kommit till landet från Marocko.

Paronen säger att utvecklingen i Spanien hamnat lite i skymundan eftersom inga attacker inträffat. Han tycker att de spanska myndigheternas antiterrorverksamhet varit bra.

– Då man jämför bristen på attacker med den höga mängden terrorgripanden är det ett mirakel att ingen egentlig större terrorattack inträffat i Spanien. Man kunde ha väntat sig en attack tidigare.

Den senaste stora attacken i Spanien ägde rum 2004.

IS har sagt sig stå bakom attentatet och Paronen ser det som ganska trovärdigt.

Paronen säger att attentaten tycks ha varit noga planerade om faktiskt attacken i Barcelona har ett samband med attacken i Cambrils och explosionen i Alcanar. Han tror att vi kommer att se fler bilattacker i Europa.

– Den här attackmetoden kräver betydligt mindre kunnande och resurser än någon annan metod. För IS är det av högsta vikt att attackerna sker och att de kan visa sig vara starkare än de i själva verket är.