Landets regering har meddelat att det ska ordnas en frivillig poströstning och propsar på att befolkningen ska gå och registrera sig.

Om rätten att ingå äktenskap mellan samkönade par vinner har regeringen lovat att ge lagpropositionen till parlamentet för behandling. Om motståndarna vinner blir det ingen behandling.

Sättet att rösta har redan hamnat i motvind. De som är för könsneutrala äktenskap och oppositionen anser att en poströstning är fel och båda grupperna kräver en fri omröstning i parlamentet.

De som är för könsneutrala äktenskap är rädda för att poströstningen inte når ut till de unga där det finns ett starkt stöd för samkönade pars rätt till äktenskap. Därtill är de rädda för att kampanjen kring röstningen riskerar att de samkönade och deras familjer råkar ut för hat.

Poströstningen kan falla i Högsta domstolen

De som är emot poströstningen har fört ärendet till Australiens Högsta domstol där den ligger inne för behandling. Det slutliga beslutet har ännu inte fattats. Domstolen behandlar fallet i början av september. Om domstolen inte motsätter sig omröstningen kommer resultatet att var klart i november. En genomförbar lagförändring kan komma i december.

I de flesta delstater kan samkönade par registrera sitt partnerskap, däremot godkänner inte federationens lag partnerskap. Detta bidrar till att samkönades och de heterosexuellas rättigheter inte är jämställda.

Enligt opinionsundersökningar har sympatierna för samkönades rätt till äktenskap ökat och opinionsmätningar i Australien visar att de flesta är för. Den politiska armbrytningen har hållit på i åratal.