Fyra personer har gripits efter terrorattackerna som krävt 14 liv och skadat minst 130 personer.

Det är möjligt att föraren till skåpbilen som rammade människorna längs Las Ramblas är en av de fem misstänkta som polisen sköt ihjäl i Cambrils, uppger polisen.

Polischefen Josep Luis Trapero säger att terroristerna kan ha förberett fler attacker men de hindrades på grund av den explosion som skedde i huset i Alcanar på onsdagen.

– De hade inte längre material nog för att utföra ännu större attacker, säger Trapero på en presskonferens.

De fyra personerna som gripits är mellan 21 och 34 år gamla, skriver nyhetsbyrån

Reuters. Tre är marockanska medborgare och den fjärde är spansk.

Är inte rädda

Vid torget Plaça de Catalunya i Barcelona var det vid lunchtid en enorm folksamling, rapporterar nyhetsbyrån TT:s utsände från platsen. Efter en tyst minut bröt människor ut i spontana applåder och skanderade "Jag är inte rädd!".

– De som gjorde detta är inte mänskliga. De har ingen religion, säger 21-åriga Andleeb Sharif, efter att ha tänt ett ljus vid minnesplatsen vid Plaça de Catalunya.

Hon är orolig för att dåden kommer att få islamofobin att öka.

– Det är dubbelt smärtsamt för oss muslimer som bor i Barcelona. Vi känner smärta för alla de som dödats. Samtidigt vågade jag inte gå ut i går, eftersom jag vet att vissa uppfattar oss som bär slöja som terrorister, folk ger onda blickar, som om de önskar att vi sticker härifrån. Men Barcelona är mitt hem, säger Andleeb Sharif till TT.

Ålänning: Det var kaos

Barleconaborna Mireia Masferrer och Laura, båda 19 år, beskriver en känsla av handlingsförlamning inför terrordådet. Därför är det viktigt att visa sig på gatorna i dag tillsammans med alla andra, säger de.

– Man måste visa solidaritet med offren för det hemska som hänt, säger Mireia Masferrer.

Tara Bamberg, 21 år från Åland, arbetar i Barcelona och bor tillsammans med en kollega mitt på Las Ramblas. Hon kunde inte återvända till bostaden förrän sent på kvällen, eftersom gatan var avspärrad. Men hennes kollega var hemma sjuk och väcktes av ljudet från skrikande, flyende människor och polisens sirener när attacken inträffade.

– Det var kaos. Många försökte ta sig in i restauranger eller butiker men fick inte komma in för att det var fullt. Några timmar senare började de tömma restaurangerna och då fick barnen komma ut först. De gick ut med händerna bakom huvudet och det stod poliser och siktade på dem med vapen. Sedan fick de vuxna komma ut. De trodde väl att gärningsmannen var där, säger Tara Bamberg.

Hundratals skadade

Minst 13 personer dog i dådet i Barcelona, och det finns farhågor om att dödstalet kan stiga. Polisen beskriver händelsen som "en terrorattack med avsikt att döda så många människor som möjligt".

Bara åtta timmar efter det blodiga terrordådet i Barcelona larmade polisen om en "pågående händelse" i turistorten Cambrils, där fem misstänkta terrorister dödades i en skottväxling med polis.

Dådet krävde ett dödsoffer och minst sju personer skadades. Händelsen utreds som ett terrordåd och lokala myndigheter uppger att gärningsmännen som sköts ihjäl har koppling till dådet i Barcelona, skriver AP. Gärningsmännen hade bombbälten som efter att de undersökts av bombtekniker visat sig vara falska, skriver Reuters.

Falska bombbälten

En terrorcell bestående av åtta personer kan ha varit inblandade i de båda terrordåden, uppger källor inom rättsväsendet enligt Reuters. De misstänks ha planerat en attack med gasbehållare fyllda med butangas.

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 200 kilometer sydväst om Barcelona, som inträffade under natten till torsdagen. En person dödades i explosionen och flera skadades.

Polisen misstänker att de i huset förberedde en bomb. En av de gripna männen greps i Alcanar, tre andra har gripits i Ripoll i norra Katalonien.

Inga uppgifter om finländare

De spanska myndigheterna har gett ut en preliminär

lista på nationaliteterna på offren i terrordåden i Barcelona och Cambrils. Finland finns inte med, men myndigheterna har betonat att listan är preliminär.

Enligt myndigheterna finns det åtminstone 34 nationaliteter bland de döda och skadade, bland annat Frankrike, Pakistan, Spanien, Nederländerna, Kina, Australien och Storbritannien.

Finlands utrikesministerium hade ännu på eftermiddagen inga uppgifter om att något av offren i terrordåden i Spanien skulle ha varit finländare.

Enligt Utrikesministeriet har uppemot 250 finländare gjort reseanmälan för Barcelona. Antalet reseanmälningar har stigit efter attackerna.