– Under de senaste åren har antalet Otto-automater minskat för varje år. Det har kommit ovanligt mycket feedback om saken, säger Jari Annala, SOK:s ekonomi- och finansdirektör.

S-gruppen har avslutat samarbetet med Automatia Pankkiautomaatit, företaget bakom Otto-bankomaterna. Automatia ägs av OP, Nordea och Danske Bank.

Enligt Automatia har S-gruppen hittills sagt upp två tredjedelar av de 300 automater som finns i kedjans lokaler.

I stället ska S-gruppen inleda ett automatsamarbete med det norska bolaget Nokas CMS, och deras Nosto-automater. Enligt Annala börjar bygget av det nya nätverket i södra Finland i september.

Nokas bedriver verksamhet i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Förutom bankautomater erbjuder bolaget säkerhetstjänster för penninghantring.

Annala uppger att Automatia har förklarat minskandet av automaterna med att för få uttag görs.

– Med det nya samarbetet blir det möjligt att säkerställa automater även på sådana platser där det inte görs lika många uttag som Automatia förutsätter, säger Annala.

Inga extrakostnader

Annala försäkrar att konsumenterna inte behöver betala extra för att använda automaterna. Bankerna kan emellertid debitera extrakostnader för till exempel vart femte kontantuttag, men det har inget med bankautomatföretaget att göra.

– Automaterna fungerar med kort från alla banker, och som önskat går det förutom de bekanta tjugo- och femtiolapparna även att ta ut tioeurosedlar, säger Annala.

Keskos kommunikationsdirektör Lauri Peltola uppger att de följer med läget men att de inte har några motsvarande planer. Kesko har Otto-automater i samband med 265 K-affärer.

– För oss är det viktigt att kunderna har tillgång till alla alternativ, säger Peltola.

Stora förändringar

Automatia uppger att hela nätverket av automater kommer att genomgå stora förändringar. Bolaget försöker omplacera automaterna på så vis att ändringen orsakar så lite störningar som möjligt för Otto-automaternas användare.

– Vi kommer även i fortsättningen att se till att vårt nätverk på 1 400 automater fungerar berömligt och betjänar kunder på så bra lägen som möjligt, säger Automatias vd Marko Vilo.

Vilo uppger att kostnaderna kommer att gå upp då parallella automatnätverk uppstår. Han anar att kontantanvändningen i framtiden kommer att minska eller rentav försvinna.

– Först försvinner det från små kommuner där kontanter är minst lönsamma på grund av volymen och långa avstånd, säger Vilo.