Polisen har i samarbete med flera myndigheter under natten fortsatt utredningarna om knivattacken i Åbo som inträffade i går eftermiddag. Händelsen utreddes till en början som mord, men nya uppgifter som inkommit under natten ändrar brottsrubriceringen.

Polisen utdreder nu Åbodådet som mord i terroristiskt syfte och mordförsök i terroristiskt syfte. De båda dödsoffren är finländska medborgare. Bland de åtta skadade finns en italienare och två svenskar.

Polisen misstänker en 18-årig marockan för dådet, meddelar Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande. Polisen har identifierat mannen.

Kriminalöverkommissarien Markus Laine på Centralkriminalpolisen säger till nyhetsbyrån AFP att fem personer gripits i en lägenhet i Åbo, misstänkta för inblandning i knivhuggningarna.

Laine säger till AFP att polisen utreder vilken roll de här fem personerna har men är inte säker på om de är inblandade.

– Men de har varit i kontakt med den huvudmisstänkte, säger Laine.

Vid en presskonferens på fredag kväll sade polisen att man inte rubricerar attacken som ett terrordåd. Det här ändrades under lördag förmiddag.

Polisen fortsätter att undersöka knivattackerna tillsammans med nationella och internationella myndigheter. Centralkriminalpolisen ordnar en presskonferens i eftermiddag. Också Skyddspolisen ordnar en presskonferens för att informera om terrorhotet i Finland efter terrordådet i Åbo i går.

Texten uppdaterad kl 13.28. Både Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen ordnar pressinfo i dag klockan 14 respektive 15.