– I dag gick jag upp tidigt för att komma hit och ta en promenad, säger den 20-åriga studenten Xavi Ribas, som stannat till vid en av minnesplatserna längs La Rambla, till TT.

– Jag vill visa att vi inte är rädda, att vi kommer att fortsätta som vanligt, att vi kommer resa oss.

Så lyder även framsidorna i dag på flera spanska tidningar: "Vi är inte rädda" – samma budskap som den tiotusentalshövdade folksamlingen skanderade efter gårdagens tysta minut vid Plaça de Catalunya.

Och medan lördagsmorgonen går över i förmiddag blir folksamlingarna återigen täta runt minnesplatserna. Människor stannar till för att tända ett ljus för, eller bara skänka en tanke till offren.

– Jag är här för att visa respekt för alla dem som dödades, säger Eli Masriera, som står kvar länge och betraktar blommorna, ljusen och styrkebudskapen.

Ville skydda barnen

Samtidigt kommer alltfler uppgifter om vilka offren för terrordåden är. Minst 14 personer dödades och över 130 skadades i de två attackerna i Barcelona och Cambrils, de allra flesta på La Rambla.

Två italienare har bekräftats finnas bland de döda. En 35-årig man höll sin sexårige son i handen och kördes sedan på av skåpbilen. Hans fru bar deras sjumånader gamla baby och italienska medier rapporterar hur mannen kastat sig för att skydda barnen.

Det första dödsoffret som identifierades var en 57-årig spanjor från staden Lanteira. Hans fru uppges vara allvarligt skadad, skriver El País. Fruns systerdotter och hennes yngsta son uppges också vara döda.

Bland offren finns också en 42-årig man från USA som var i Barcelona med sin fru på bröllopsresa. Paret tog en drink när han behövde gå på toaletten.

– I nästa sekund hörde jag rop och skrik. Jag knuffades in i en souvenirkiosk och gömde mig medan alla sprang iväg och skrek, berättar frun för NBC News.

"Stadens hjärta"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppger att en kanadensisk medborgare dödades och fyra andra skadades. Vidare finns tre marockaner bland de skadade, bland dem ett sexårigt barn som är "i kritiskt tillstånd", enligt landets utrikesministerium.

– Vi visste att det här har hänt på många andra ställen, i Nice, i Stockholm. Men det är först när det händer i ens egen stad som det blir verkligt, säger Xavi Ribas.

Att just La Rambla var måltavlan för det blodigaste dådet smärtar särskilt mycket, säger han.

– Det är stadens hjärta. Det är hit man går för att möta kompisar, för att gå ut och festa. Det är hjärtat.

Terroroffren i Spanien

  • Offren för dåden i Spanien kommer från en rad länder, bland dem Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Argentina, Venezuela, Belgien, Australien, Ungern, USA, Kanada, Peru, Rumänien, Irland, Grekland, Kuba, Makedonien, Kina, Italien, Taiwan och Algeriet.
  • Det finns inga uppgifter om finländska offer.