Skyddspolisen ordnar en presskonferens klockan 15 med anledning av det misstänkta terrorbrottet i Åbo i går.

Skyddspolisen inleder med att säga att förundersökningen inte ligger på deras bord, det sköter Centralkriminalpolisen.

Polisen har under de senaste åren höjt hotnivån för terrorism tre gånger. Senast i juni. Hotnivån hålls på samma nivå också efter Åbodådet. Skyddspolisen samarbetar med myndigheter i Finland och internationellt.

Nuvarande hot utgörs av enskilda personer eller mindre grupper i Finland, berättar Skyddspolisen. Polisen säger att det på ett generellt plan tyvärr är unga män som utför attacker av det slag som också inträffade i Åbo. Skyddspolisen kommenterar inga detaljer som berör de misstänkta eller förundersökningen över huvud taget.

Skyddspolisen utgår från att det är sannolikt att gärningen i Åbo är ett terrorbrott. Kopplingar till eventuella terrornätverk kommer förhoppningsvis fram under förundersökningen.

Skyddspolisen konstaterar det samma som Centralkriminalpolisen att det utöver den huvudmisstänkte finns fem andra misstänkta. En av dem är internationellt efterlyst.

Enligt de uppgifter som Skyddspolisen anser man att hotnivån i Finland är oförändrad. Alltså på nivå 2 av 4. Skyddspolisen baserar hotnivån på en rad olika faktorer. I det här skedet finns ingen orsak att höja hotnivån.

- Finland är fortfarande ett av världens tryggaste länder.

Kännetecknande för de händelser som inträffat runtom i Europa är att chockeffekten ska bli så stor som möjligt. Skyddspolisen svara så på frågan om hur de ser på gärningsmannens tillvägagångssätt.

Skyddspolisen konstaterar att hemland och radikalisering inte behöver vara sammankopplade. Bland annat det är av intresse i förundersökningen till det misstänkta terrordådet i Åbo.

Presskonferensen avlutas klockan 15.20.