Hotnivån har senast ändrats i juni.

– Det misstänkta terrorbrottet i Åbo motsvarar vår hotbedömning. Också den misstänkta gärningsmannens profil liknar dem som begått radikala islamistiska terrordåd i Europa på sistone, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Enligt Skypo är vi nu för första gången i en sådan situation där ett terrordåd misstänks ha inträffat i Finland. Skypo anser det vara sannolikt att knivhuggningarna i Åbo uttryckligen var terrordåd. Pelttari påminner om att dådet var sådant till sin natur att det inte kräver några omfattande förberedelser. Av samma orsak var det ytterst svårt att hindra dådet. Polisen hade inte heller några konkreta förhandsuppgifter om attacken.

Myndigheterna undersöker nu om det var terrororganisationen IS som stod bakom dådet eller om den misstänkta gärningsmannen har några kopplingar till IS. Knivhuggningar är uttryckligen en brottstyp som IS uppmanat sina anhängare till.

Skypo undersöker den misstänkta gärningsmannens eventuella terrorkopplingar i samarbete med Centralkriminalpolisen, Polisen i Sydvästra Finland och internationella samarbetspartners.

För att hotbedömningen ska höjas ytterligare krävs att Skypo får uppgifter om att det nu är sannolikare än tidigare att en attack kunde inträffa, säger Pelttari.

Nationaliteten är inte avgörande

Både i Barcelona och i Åbo hade de misstänkta gärningsmännen marockansk bakgrund. Skyddspolisens specialforskare Pekka Hiltunen uppger att personens ursprung inte nödvändigtvis är den avgörande faktorn då det handlar om orsakerna som ligger i bakgrunden till ett terrordåd.

– Det är en faktor som möjligtvis kan ha haft betydelse. Personens ursprung och var hen har radikaliserats behöver inte stämma överens. Var och hur personen har radikaliserats är avgörande för oss, säger Hiltunen.

Att den misstänkta gärningsmannen i Åbo främst attackerade kvinnor passar enligt Hiltunen in i den allmänna profilen.

– Om vi ser på tidigare attacker så har man även då eftersträvat högsta möjliga chockvärde. Attacker har bland annat riktats mot barn och unga, säger Hiltunen.

Pelttari säger att Finland och Åbo fortsättningsvis är trygga platser att bo på.

– Finland är ett av Europas och hela världens tryggaste länder att bo i, säger Pelttari.