Polisen rubricerar dådet i Åbo, där den 18-åriga marockanska gärningsmannen angrep ett tiotal personer med kniv, som terrorbrott. Det här har lett till en tryckt stämning i Finland i dag.

Fyra personer har gripits, utöver den misstänkte gärningsmannen som nu intensivvårdas på sjukhus. Gärningsmannen är en asylsökande och en av de andra gripna är internationellt efterlyst. Alla av de gripna är marockaner.

Polisen har under lördagen inte gått in i detalj på vad motivet bakom dådet kan vara. Mannen angrep däremot mest kvinnor.

Dådet ledde under lördagen till uttalanden från såväl centralkriminalpolisen som säkerhetspolisen och statsrådet. Under statsrådets presskonferens, där statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Paula Risikko (Saml) deltog, slog man fast att regeringen nu vill arbeta för att underrättelselagen ska drivas igenom.

Skulle då underrättelselagen ha kunnat hindra detta?

– Vi går igenom detta. Vi måste se vilken information och vilka meddelanden som färdats. Visar det sig att det finns ett nätverk kunde lagen ha hindrat detta. Vi kan alltid analysera vad vi kan göra i framtiden, sade Risikko under presskonferensen.

Under lördagskvällen ordnades två manifestationer i Åbo. Finland först - Suomi ensin demonstrerade i centrum av Åbo. Samtidigt demonstrerade antirasistiska motdemonstranter i närheten.